T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KARADENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
“Endüstriyel Kenevir Gerçeği Paneli” 02-03 MAYIS 2018 – SAMSUN
Erdem Ulaş (Asam Kenevir Enstitüsü Başkanı) - Prof.Dr.Dursun Kırbaş, (Yeni Yüzyil Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı) - Nebahat Kılıç (MAYTEKS): Düzeltmelerimiz
1.Erdem Ulaş (Uluslararası Enerji Uzmanı Vasfıyla): “1 dönüm ekili alandan net 3.5 ton civarında lifleriyle birlikte kenevir hasadı yapılır.”
1.YANLIŞ: Bilinen en yüksek hasat, dönüm başı 2 ton civarı olmuştur.
2.Erdem Ulaş (Uluslararası Enerji Uzmanı Vasfıyla): “1 yıl içerisinde 2 sefer ekim ve hasad yapıldığını düşünürsek toplam 7 ton ürün alınır.”
2.YANLIŞ: Cannabis sezonluk bitkidir, suni ışıklandırma olmadan “2 ekim/hasat” nasıl yapılıyor?
3.Erdem Ulaş (Uluslararası Enerji Uzmanı Vasfıyla): “her dönümden en az 6 tonun üzerinde Kenevir Biyokütleyi üretecek ve bu da 2.000 galonluk metanol üretimi demektir."
3.YANLIŞ: 2bin Galonluk metanol üretimi hesabını hangi verilere dayandırdığı kaynağına erişemedik. Illinois Üniversitesi çalışma verilerini baz alırsak; 1 dönüm alandan ancak 75 gallon sellülozik ethanol elde edilebiliyor.
4.Erdem Ulaş (Uluslararası Enerji Uzmanı Vasfıyla): “Toplam tarım alanımız 237 milyon 430 bin 535 dekar. (237.430.535 Dönüm) (2017)”
4.DÜZELTME: Tarım bakanlığı 2017 verilerine göre: 38 Milyon Hektar Tarım alanı bulunmakta x 10= 380 Milyon Dekar tarım alanı (Kaynak: Tarım Orman Gov.)
5.Erdem Ulaş (Uluslararası Enerji Uzmanı Vasfıyla): “ABD Kenevir raporlarına göre ““Each acre of hemp could yield about 1000 gallons hemp fuel” , “30 Barrels of (Hemp) Oil Per Acre” diye FCDA raporu ve birçok enstitüde veri bulunmaktadır.”
5.DOĞRULAYAMADIK: Yine rakamları oturtamıyoruz hesaba. Öncelikle böyle bir veriye ulaşamadık. Kendileri de kaynak göstermemektedir. Ikincisi yukarıdaki cümlenin türkçesi 1000 gallon/acre yani eşittir 250 galon/dönüm ile başlayıp “30 varil kenevir yağı” yani 30 x 42 gallon= 1260 gallon/Acre onu da dönüme çevirirsek 315 gallon/dönüm hesabı şeklinde devam ediyor. Illinois Üniversite verilerine göre 1 Acre Kenevir tarlasından ancak 300 Gallon/Acre ethanol çıkartılabiliyor. Hemp tohumu yağına gelince; 207 Galon/HEKTAR yani 20.7 galllon/Dönüm rakamı maksimum olarak ulaşılabilen değerler.
6.Erdem Ulaş (Uluslararası Enerji Uzmanı Vasfıyla): “Amerika Birleşik Devletleri’nin tüm tarımsal arazilerinin sadece %6’sının kullanılması ile şu andaki ABD’nin kullandığı Benzin, Dizel ve tüm yağ ihtiyacı ile Elektrik Enerjisi ihtiyacının tamamen Kenevir lifleri ve atıklarından sağlanabileceği hesaplanmıştır.” (http://www.decentralized-energy.com/marketwired/2017/06/26/hemp-inc-powers- up-milling-operation-for-industrial-hemp-production.html)
6.DOĞRULAYAMADIK: Böyle bir hesabın yapıldığı kaynağa rastlamadık. Ki yukarıda üniversite ve devlet raporları rakamları ile böyle bir hesabın ortaya çıkması mümkün değil. Yazının devamındaki referans link de böyle bir bilgi vermiyor).
7.Erdem Ulaş (Uluslararası Enerji Uzmanı Vasfıyla):
"1 acre 0.405hektar , 1 gallon 3,7854 lt. olduğuna göre,
1 dönüm Kenevir tarlasından 883Lt. Biyoyakıt /Biyodizel alınabilmektedir.
1.000.000 Dönüm Kenevir Tarlasından 883.000.000 Lt ( 883.000 Ton) Biyoyakıt elde edilir.”
"1 acre 0.405hektar , 1 gallon 3,7854 lt. olduğuna göre,
1 dönüm Kenevir tarlasından 883Lt. Biyoyakıt /Biyodizel alınabilmektedir.
1.000.000 Dönüm Kenevir Tarlasından 883.000.000 Lt ( 883.000 Ton) Biyoyakıt elde edilir.”
7.DÜZELTME: Bilimsel verilere göre; Hektarda 207 Gallon bioyakıt elde ediliyor, 766 lt’ye tekabül ediyor o da, dönümde 76,5 Lt bio yakıta denk gelir. 1 milyon dönümle çarpıldığında 76,5 milyon lt bioyakıt eder.
8.Erdem Ulaş (Uluslararası Enerji Uzmanı Vasfıyla): “Türkiyede ki tarım alanlarının sadece %15’ine Kenevir ekersek (35.614.580 Dekar)
35.614.580 D x 883 Lt (BiyoDizel) = 31.447.674.360 Lt. (31,5 Milyon Ton Biyodizel üretimi sağlanır.)
Türkiyenin 2017 verilerine göre toplam petrol tüketimi 29.930.000 Lt. (Yaklaşık 30 Milyon Ton)”
35.614.580 D x 883 Lt (BiyoDizel) = 31.447.674.360 Lt. (31,5 Milyon Ton Biyodizel üretimi sağlanır.)
Türkiyenin 2017 verilerine göre toplam petrol tüketimi 29.930.000 Lt. (Yaklaşık 30 Milyon Ton)”
8.DÜZELTME: Türkiyenin tarım alanı 38 Milyon Hektar, %15= 5 700 000 Hektar= 57 Milyon dönüm x 76lt= 4,3 Milyon Ton Bio yakıt eder. Türkiyenin yakıt tüketimi yıllık 32 Milyon tondur.
9.Prof.Dr. Dursun Kırbaş, Yeni Yüzyil Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı: “Tıbbi esrar, esrar ve kannabinoidlerin sentetik formlarının bir doktor tarafından önerilen bir tedavi biçimi olarak belirli hastalıklarda kullanılması olarak tanımlanır.”
9.DÜZELTME: Medikal Cannabis (Tıbbi Kenevir); cannabis bitkisinin tamamından (sömek, çiçek, güneş yapraklar) elde edilen doğal phytocannabinoidlerin veya sentetik üretilmiş cannabinoidlerin yüzlerce çeşit hastalığın tedavisi veya süren tedavilerinde karşılaşılan yan etkilerin giderilmesi, semptomların hafifletilmesinde kullanılması amacıyla doktorlar tarafından reçetelendirilmesidir. “esrar ve cannabinoid” kastını ise anlamadık. Medikal Cannabis; sentetik olsun, bitkinin kendisinden doğal haliyle elde edilsin içerdiği cannabinoid sebebiyle tıbbi değere haizdir. Örneğin ilaç olarak piyasada olan Marinol (Dronabinol) ile Nabilone (Cesamet) sentetik elde edilen cannabinoidler iken, Sativex (Nabiximol) Cannabisin bitki konsantresinden elde edilen doğal cannabinoidlerden oluşmaktadır. Bunun yanı sıra; Kanada, ABD, İsrail gibi medikal cannabisin yasal olduğu ülkelerde hastalar diretk olarak çiçeğin içeriğine erişebilecek şekilde doktorlar tarafından reçetelendirilmektedir. Yani sadece sentetik olanı reçetelendirilmez (aksine, medikal cannabisin yasal olduğu eyaletlerde hastalar bu sentetik ilaçları tüketmezler genel olarak).
10.Prof.Dr. Dursun Kırbaş: “Esrarın uzun süreli kullanılmasının çeşitli akciğer hastalıkları, baş-boyun kanserleri, immun sistem bozuklukları gibi sağlık sorunları yanısıra depresyon, sosyal çekilme ve diğer ruh sağlığı sorunları, madde bağımlılığı, diğer bağımlılık yapıcı madde kullanımında artış ve motivasyon yoksunluğu sendromuna neden olabileceği bildirilmiştir. Tüm bu özelliklerinden ve risklerinden dolayı, esrar ve esrar içeren ilaçlar Çizelge 1 grubu kontrollü ilaçlar sınıfına yani, “yüksek kötüye kullanım potansiyeline sahip, tıbbi kullanımı kabul edilmeyen” dahil edilmiş”
10.YANLIŞ: Hocamız alıntıladığı cümleler, Nixon, Reagan dönemi propagandalarının internetteki kalıntılarıdır, çoğunluğu 90’lı yıllara dayanan cumhuriyetçi slogan makalelerdir. Hocamızın sıraladığı hastalıklar ve daha fazlası için ayrı ayrı bilimsel araştırmalar, klinik deneyler ve bulgulara dair yayınlanmış yakın zamana ait binlerce bilimsel makaleler bulunmaktadır. Depresyon için reçetelendirilen, bağışıklık sistemini güçlendirdiği artık pekçok çalışmada ortaya konmuş, sayısız makaleye akademik kuruluşları aracılığı ile rahatlıkla ulaşabilirler. İstenilirse elimizdeki listeleri paylaşmaktan memnuniyet duyarız.
11.Prof.Dr. Dursun Kırbaş: “Çin İmparatoru Shen Nung’un M.Ö. 2737 tarihli yazılarında esrar çayı, romatizma, gut hastalığı, sıtma ve hafıza bozuklukları için bir ilaç olarak önerilmiş; çok fazla tüketimi halinde ise iktidarsızlık, körlük ve “şeytanlar görme“ye neden olduğu kaydedilmiştir.”
11.DÜZELTME: Hocamızın sunumunda da belirttiği gibi, Shen Nung hayali (efsanevi) bir figürdür. Hiç var olmamıştır. Alıntı yaptığı “şeytan görme”ye neden olan kayıtlara biz rastlayamadığımız gibi yanlış bilgilendirmeye sebebiyet verebileceğinden “Cannabis halüsünasyonlar yaratmayacağı” bilimsel gerçeğini eklemek gerekir. "Çok fazla tüketimi" halinde kısmı için ise, cannabisin "doz aşımı" riski bulunmamakla birlikte teorik olarak; kişinin "680 kilo cannabisi 15 dakika içinde tüketmesi halinde ölümcül etki yaratacak doza ulaşacağı" belirtilmiştir.
12.Prof.Dr. Dursun Kırbaş: “THC ve kanabinoidler bitkinin kurutulmuş çiçeklerinden elde edilir ve psikoaktif etkiden sorumludurlar.”
12.YANLIŞ: THC’de cannabis bitkisinde bulunan cannabinoidlerden biridir. BÜTÜN CANNABINOIDLER IÇERISINDE PSIKOAKTIF ETKISI OLAN SADECE THC’DIR. Yani diğer cannabinoidlerin böyle bir etkisi bulunmamaktadır.
13.Prof.Dr. Dursun Kırbaş: “Esrar kullanımı Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) hastalarında da yaygındır.”
13.DÜZELTME: ABD ordusunda, görev sırası/sonrasında askerlerinde en sık görülen, hastanın kendisi ve çevresine büyük tehlike oluşturabilecek rahatsızlıkların başında gelmektedir PTSD. Semptomların hafifletilmesinde, hastaların yaşam kalitesinin artırılmasında ÖZELLIKLE reçetelendirilmekte ve ciddi şekilde olumlu sonuçlar alındığı raporlandırılmaktadır.
14.Prof.Dr. Dursun Kırbaş: “Anksiyete bozukluklarında esrarın “kendi kendini tedavi” amaçlı olarak kullanıldığı bildirilmişse de , esrarın anksiyolitik veya anksiyojenik olarak kullanılabileceğini gösteren güvenilir klinik çalışmalar halen mevcut değildir.”
14.DÜZELTME: Cannabis ve Anksiyete tedavisine yönelik binlerce bilimsel çalışma ve makale mevcuttur. Cannabis ciddi bir ilaçtır, her ilaçta olduğu gibi herkes için değildir. İstenirse konu ile ilgili makaleleri derleyip kendileri ile paylaşmaktan memnuniyet duyarız.
15.Prof.Dr. Dursun Kırbaş: "Esrarın tıbbi kullanımı tartışılırken unutulmaması gereken önemli bir konu, esrar kullanan kişilerde psikiyatrik bozuklukların görülme oranının yüksek olduğudur. 2004 yılında Avustralya’da yapılan ulusal bir ankete göre (NDSHS) esrar kullanmamış erkeklerin ve kadınlarda %11 ve %14 oranında psikiyatrik bozukluklar gözlemlenirken aktif esrar kullanışı olan erkekler ve kadınların %21 ve %29’unda bir ruh sağlığı bozukluğu bulunmuştur."
15.SON DERECE YANLIŞ: Eski propagandaların etkisinde kalınmış, bir ANKET’ten yola çıkılarak erken yargıya varılmış durumlardan biridir. Yani bu anketi bilimsel bir veri gibi ele alırsak bugün; “Kanada ülkesi bırakın medikal cannabisin reçetelendirilmesini, eğlence unsuru olarak kullanılmasını tüm ülkede yasallaştırdığında, ülkesinin çoğunluğunu psikiyatrik bozukluğun kucağına itmiştir” demiş olursunuz. ABD’de bir doktor sıcak kahveyi övse, bir başkası da bundan ağızı yansa, tüm hastaneyi ağır davalara boğacağı bir yargı sisteminde, 30 dan fazla eyalette reçetelendirilmesi yasallaştırılması yine halkını hasta etme, belkide öldürmeye yönelik bir DEVLET yönetimi basiretsizliği olduğunu söylemekle aynıdır. İsrail hastanelerinde kullanılmasını, reçetelendirilmesini yasallaştırdığı şey bir “anket” verisine dayandırılarak aslında “act of evil” girişimleri olarak değerlendirmek ne kadar “bilimsel” bir yaklaşım olur?
16.Prof.Dr. Dursun Kırbaş: “Esrarın bu doğrudan neden olduğu durumlar yanısıra, önceden varolan psikiyatrik bozuklukları (panik, depresyon, psikoz) daha da kötüleştirebileceği veya henüz ortaya çıkmamış bir hastalığın ortaya çıkmasına neden olabileceği de düşünülmektedir.”
16.DÜZELTME: Hocamız spesifik olmayan ön yargıların tekrarını dile getirmiştir. Yani kuşkular herhangi bir klinik deneye ve bilimsel araştırmaya dayanmazken, aksi çalışmalara ve çığ gibi büyüyen bilimsel verilere rağmen, halen ispatlı bulgularmış gibi dolanımda olması şaşırtıcı olan iddialardır. Cannabis dozaj ayarlamaları her bireye göre değişiklik gösterir. Hatta sativa, indica veya hibrit türlerin içerisinden o hastayı konforlu şekilde tedavi edecek tür, doz ayarlamaları yapılır. Parantez içindeki hastalıklar dahil, daha pek çoğunda tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Ve yine yukarıda belirttiğimiz gibi, her ilaç herkes için değildir. Buna rağmen genelde, bahsedilen nadir yan etkiler doz ve tür düzenlemeleri ile kolaylıkla aşılmaktadır.
17.Prof.Dr. Dursun Kırbaş: “Esrarın başlıca psikiyatrik riskleri bağımlılık”
17.SON DERECE YANLIŞ: CANNABISIN FIZIKSEL BAĞIMLILIK ETKISI BULUNMAMAKTADIR! (Daha fazla detay için: Alkolizm, Bağımlılık, Cannabinoid Tedavi Araştırmaları)
18.Prof.Dr. Dursun Kırbaş: “Herhangi bir psikiyatrik bozukluk için tıbbi esrarı bir tedavi olarak tavsiye etmek için yeterli bilimsel kanıt yoktur.”
18.SON DERECE YANLIŞ: Sentetik hallerinin dahi tıbbi faydaları dünyaca kabul edilmiş, FDA tarafından (politik olmasına rağmen) onaylanmış ilaçlara rağmen, cannabis bitkisinin doğal halinden elde edilen konsantre olan Sativex pek çok ülkede pek çok hastalığın tedavisinde, yan etkilerin azaltılmasında reçetelendirilmesi gerçeği karşısında yine eski propagandalara dayanan ön yargılı yanlış, kadük olmuş bir bilgidir. Diğer taraftan, sadece cannabinoidlerin tıbbi önemine dair 29 binden fazla yayınlanmış bilimsel makale mevcuttur. Cannabisin klinik kullanım alanları, bilimsel çalışmalar on binler seviyesini geçeli çok olmuştur. Cümlenin doğrusu yeterli bilimsel kanıt çoktur ancak ülkemizdeki bilim insanlarının henüz bu konuya yeterli ilgisi olgunlaşmamıştır.
________________________________________
19.Nebahat Kılıç- MAYTEKS: “Kenevir üretiminde çok az su kullanılmaktadır, zararlılarla mücadeleye gerek yoktur.”
19.DÜZELTME: Kenevir suyu sever ve zararlı böcek, küf ve parazitleri mevcuttur. Çok steril ilk başlangıç ortamları yaratılarak ve permakültür yaratarak zararlılarla doğal yolla mücadele edilmesi önerilir.
Medikal Cannabis (Tıbbi Kenevir) Türkiye © Copyright 2019