Cannabis Arastirmalarinda Israil Nasil Dunya Lideri Oldu


İsrailli araştırmacılar, görünüşe göre sayısız yararı bulunan bitki üzerine on yıllardır keşifler yaparken, başta ABD olmak üzere dünyanın kalanı inatla karanlık çağda kalmaya devam etmektedir.
ABD ve diğer pek çok ülke cannabis araştırmalarında daha temel seviyede boğuşurken, araştırmacılara uygun cannabis sunamazken, bu konuda arayı açan ülkelerin başında İsrail gelmektedir. Cannabis alanındaki insanlara göre bu alanda en yenilikçi araştırmalara sahip ülke konumundadır.

İsviçreli medikal cannabis (tıbbi kenevir) şirketi Cibdol’a göre “İsrail sadece medikal cannabis araştırmalarında öncü değil, açık ara önde” olduğunu ifade eder. ABD Haberler ve Dünya Raporu İsrail’î “Medikal Cannabisin Kutsal Toprakları” olarak refere eder.
Hebrew Üniversitesi biokimya profesörü Raphael Mechoulam’ın bundaki payı oldukça büyük. Kendisi cannabisin temel bileşenlerinin keşfedilmesinde büyük rol oynamıştır.

İsrail’de cannabis Araştırmaları
Mechoulam medikal cannabis araştırmalarına 1960’lar da başladı (aynı yıllarda BM cannabisi tüm dünya da yasaklı listeye aldırır). Mechoulam doktorasını İsrailde ve doktora üstü çalışmalarını New York Rockefeller Merkezinde tamamladı. 1960’da Weizman Enstitüsü’nde genç akademisyen olarak görev aldığında cannabisi araştırma konusu olarak seçti. Kendi ifadesine göre o zamanlar bilim dünyasından hiç kimsenin cannabisin aktif bileşenlerinin izole edilmiş saf haline sahip olmadığnı öğrendiğinde oldukça şaşırmış ve bunu gerçekleştirmek için çalışmalara başlamış. Cannabis o dönemler İsrail’de yasadışıydı.
Mechoulam fakülte yönetimine “cannabis tedariği” için başvurduğunda bunun yasaklı, tabu bir konu olduğu hakkında fikri olmadığını ifade eder. Ancak, beraber askerlik yaptığı yönetici Mechoulam’un bu talebinin araştırmalar için olduğuna İsrail Emniyet şefini ikna eder ve kendisine başlangınç için, kaçakçılarda yakalanmış, 5 kilogram en üst kalite Lübnan haşhişi teslim edilir. Mechoulam 1966’da Hebrew Üniversitesine geçiş yapar ve sonraki 40 yıl boyunca araştırmalarına cannabisi İsrail Sağlık Bakanlığı’ndan hiçbir sorun yaşamadan tedarik eder.
Daha sonra olanlar dünya cannabis endüstrisi tarafından oldukça iyi bilinir. Mechoulam ve diğer araştırmacılar CBD ve THC’yi izole ederler ve insan üzerinde fiziksel ve psikolojik etkileri üzerindeki etkilerinin araştırılmasına öncülük ettiler. 1990’a gelindiğinde araştırmalar bizzat İsrail Devleti tarafından desteklenen ve diğer ülkelerle arasına on yıllar mesafe açan bir durum oluşmuştur.
2017’ye gelindiğinde Hebrew Üniversitesi Tıp Fakültesi, Cannabis Araştırmaları Multidisiplin Merkezi’ni kurdu. Merkez 27 cannabis araştırmacısını barındırırken şu alanlarda araştırmalarını yoğunlaştırmaktadır;
·         Kanser
·         Ağrı
·         Iltahaplanma ve stres yönetimi
·         Bağışıklık
·         Metabolizma
·         Ilaç iletimi ve nano-teknoloji
·         İlaç Kimyası
·         Nörobilim
·         Bitki bilimi ve genetikler.
 Bütün bu alanlardaki araştırmalarda sadece ABD’nin değil bütün dünyanın çok ilerisinde bilgi ve gelişmelere sahip olduğu kabul edilmektedir.


Orjinal Makale için TIKLAYIN

Medikal Cannabis (Tıbbi Kenevir) Türkiye © Copyright 2019