Hastalıklar: Amyotrofik Lateral Skleroz -ALS-


Cannabis ve Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS)
ALS; her 100 bin de 5-7 sıklıkta rastlanılan en yaygın yetişkin motor nöron hastalığıdır [1]. Multiple Skleroz (MS) ve ALS; iltihaplanma ve nörodejenerasyon arasında kompleks bir ilişki özelliği gösteren kronik Merkezi Sinir Sistemi (MSS) hastalığıdır. Gittikçe artan deliler bu tipik patalojik hastalıklarda; Endocannabinoid Sistem (ECs)’nin hem nörodejenerasyon hemde iltihaplanma sürecinde müdahil olduğunu göstermektedir. Exojen (dışsal) veya Endojen (içsel) cannabinoidler; bağışıklık sistemi fonksiyonlarını düzenler. Cannabinoidler aynı zamanda; eksitotoksik hasarı önleyerek, nöronal bütünlüğü ve fonksiyonunu korurlar. Cannabinoid reseptörleri modüle eden ajanlar veya endocannabinoid düzenleme, nörodejeneratif bozuklukların tedavisinde, umut vadeden imkanlar sunmaktadır [2].
Yakın zamana ait çalışmalar göstermektedir ki, cannabinoidler; iltihaplanma yanıtları baskılamaya yarayan mekanizmalar olan sitokin (a) ve kemokin (b) üretimini downregule (c) etmektedir [3],[4]. Endocannabinoidlerin manüpile edilmesi (örneğin exojen cannabisin kullanılması); ALS hastalarının Merkezi Sinir Sistemi (MSS)’inde görülen iltihaplanmalar dahil, diğer iltahaplanma bozukluklarının tedavisine yönelik kullanılabilirliği yönünde büyük potansiyele sahiptir. Cannabinoidlerin yeni bir sınıf anti-enflamatuar (d) ajanı olarak kullanım potansiyeli, sadece nöro-modülasyon için değil ağrı ve sancılar içinde baskın endikasyonlardan (e) biri haline gelebilir [5],[6].
Terpenler ve Terpenoidler: Cannabinoidler kimyasal açıdan terpenler olarak sınıflandırılmıştır. Terpenler; pek çok yaşam formunda majör biyosentetik hücresel haberleşme olarak fonksiyon gösteren, lipid-çözünürlü hidrokarbonlardır. Terpenler yaygın bir şekilde bitkilerde, hayvanların pek çok türünde olduğu gibi insanlarda da bulunur. Temel terpen yapısına benzeyen her türlü bileşen, (ki bunlar kimyasal oksidasyon veya diğer işlemler yoluyla kimyasal olarak değiştirilmiş olabilir) Terpenoid olarak tanımlanır. Östrojen dahil pek çok hormon terponoiddir ve cannabinoidler gibi temelde benzer organik kimyasal yapısını paylaşırlar [7],[8]. Bütün terpenler organiktir ve yüksek oranda lipofilik olan Merkezi Sinir Sistemine kolayca nüfuz eder.
Tamoxifen; göğüs dokularında bulunan östrojen reseptörü agonisti terpinoiddir ve ilginçtir ki kimyasal olarak cannabinoidle benzeşir. Tamoxifen aynı zamanda FDA onaylı olarak göğüs kanseri tedavisinde kullanılan bir ilaçtır [9],[10]. Ancak, tamoxifenin ALS hastalarında da kullanılması yönünde klinik deneylerin ikinci aşamasında başarılı sonuçlar görülmüştür. 2nci evre deneylerde; yüksek dozda tamoxifen alanlarda hayatta kalma süresinin uzadığı, düşük doz alan hastalarda ise herhangi bir etkisi gözlemlenememiştir [11]. Tamoxifen ve cannabinoidler arasındaki kimyasal benzerlik; nöral koruma için benzer mekanizmaları taşıdığı olasılığına işaret etmektedir [10].  
Cannabis çiçeği olağanüstü bir şekilde kompleks bir bitkidir. Birkaç fenotipi bulunmakta ve her biri 400’ün üzerinde farklı kimyasal bileşenler içermektedir. Yaklaşık olarak bunlardan 70 tanesi kimyasal olarak benzersizdir ve cannabinoidler olarak sınıflandırılmıştır [12],[13].
Varsayımsal Uygulamalar: ALS İçinde Endocannabinoid Sistem Ön Klinik Çalışmaları
ALS’ye sahip hale getirilmiş, genetik olarak tasarlanmış mutant fareler (G93A-SOD1) [14] üzerinde yapılan deneylerde; endocannabinoid sistem ALS hastalığının patofizyolojisi ile hem doğrudan, hemde dolaylı olarak ilişkili olduğu yönünde güçlü bulgular elde edilmiştir. Denekler üzerine sentetik cannabinoid olan WIN55,212-2 tedavi uygulamalarından sonra, ALS ilerleyişinde ciddi yavaşlama olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlarla birlikte, cannabinoidlerin ALS üzerinde; hastalığının modifiye edilmesi ve nöro-koruyuculuk yönünden ciddi etkileri olduğu kanaatine varılmıştır [15].
Sonuç olarak; ALS kaynaklı rahatsızlıkların azaltılmasında, semptomların ilerlemesinin önlenmesinde hali hazırda çoklu ilaç uygulamaları söz konusudur. Bunlar; Glutamat Antagonistler, Anti-Oksidantlar, merkezi iltihap önleyici ajanlar, Mikrogliyal Hücre Modülatörleri (Tümör Nekroz Faktörü alfta [TNF-a] dahil), bir tane Antiapoptotik ajan, 1 veya daha fazla Nörotrofik büyüme faktörleri ve Mitokondrial fonksiyon geliştirici ajanlar bilinen ALS patofizyolojisi uygulamalarıdır.
Dikkat çekici olan, cannabisin yukarıda bahsedilen bütün alanlarda etkili olduğu gerçeği, olağanüstüdür. Ön klinik çalışmaları göstermektedir ki, cannabis; güçlü bir antioksidatif, antienflamatuar (iltihap önleyici) ve nöroprotektif uygulamadır. Bunun yanı sıra cannabisin; ALS hastalığına bağlı, Analjezi (f), kas gevşetici, semptomların yönetilmesi, Bronkodilatasyon (g), tükürük azaltımı, iştah açıcı ve uyku indüksyonu semptomlarının yönetiminde etkili bileşenleri bulunmaktadır.
Kesin olan şudur ki; iltihaplanma sürecindeki her veri, bir şekilde T hücrelerinin aktifleşmesi veya diğer bağışıklık bileşenler tarafından tetiklenmektedir ve bu durum cannabis veya diğer cannabinoid temelli ilaçlar ile tedavi edilebilir [16].
(a)    Sitokin: Sitokinler hücreler arası sinyal mekanizmasında görev alan hücrelerin davranışını değiştirebilen proteinlerdir. (sinirbilim.org/sitokin/)
(b)    Kemokin: Doku ve hücreler tarafından üretilen, fagositik hücreler ve lenfositler gibi bağışıklık sistemi hücrelerinin kemotaksisini ve aktivasyonunu uyaran, ayrıca integrine bağlı akyuvar yapışmasını tetikleyen maddeler.( http://www.nedirnedemek.com/kemokin-nedir-kemokin-ne-demek)
(c)     Downregulasyon: Azalarak düzenlenme (https://doktordanhaberler.com/downregulation/)
(d)    Antienflamatuar: İnflamasyonu, yangıyı (iltihabi reaksiyonu) önleyici. (http://www.turkcerrahi.com/tip-sozlugu/antienflamatuar/)
(e)     Endikasyon: Her hangi bir ilacın hangi hastalıkların tedavisinde kullanılabilirliğini ve tedavinin yada cerrahi uygulamanın hangi durumlarda gerekli olduğunu veya her hangi bir hastalığa ilişkin izlenmesi gereken tedavi yöntemlerini ve tedavi içerisindeki sürecin gidişinin nasıl olacağının belirlenmesini ifade eder.(https://www.sagliknet.gen.tr/p/217-endikasyon-nedir/)
(f)      Analjezi: Ağrının kesilmesi,ortadan kalkması (https://doktordanhaberler.com/analjezi/)
(g)    Bronkodilatasyon: Bronş genişlemesi (https://doktordanhaberler.com/bronkodilatasyon/)


Kanada Hükümeti, Sağlık Personeli İçin Cannabis ve Cannabinoidler Rehberi; ALS
“Bazı ön klinik bulgular; endocannabinoid sistemin ALS hastalığın ilerleyişinde etkisi olduğu ve bazı koşullarda cannabinoidlerin hastalığın ilerleyişini geciktirdiği ve hayatta kalma süresini uzattığını göstermiştir. Anekdot raporlar; cannabis tüketen veya çayını içen ALS hastalarında kas krampları ve fasikülasyonlarda (a) azalma olduğu ifade edilmiştir” [17].
(a)    Fasikülasyon: Küçük, istemsiz kas kasılması, Seğirme (https://turkals.blogspot.com/2012/03/fasikulasyon-nedir.html))


Nörodejeneratif Hastalaıklarda Cannabinoid Reseptör İmleşimi
Tip-1 canabinoid reseptör (CB1) beyinde en bol bulunan G-Protein-Kenetli Reseptör (GPKR)’dür. CB1 ve onun endojen agonisti olan “endocannabinoidler (eCB); Alzheimer, Parkinson, MS ve ALS gibi nörodejeneratif ve nöroinflamatuvar bozukluklarda önemli fonksiyonları olan antik dönem nöroimleşim sistemine aittir. Endocannabinoidlerin modülasyonunu hedefleyen potansiyel ilaçların tedavi etkileri üzerine yoğunlaşılması bu yüzdendir [18].
CB1 reseptör aktivitelerinin modülasyonu, nöropsikiyatrik ve nörodejeneratif bozuklukların tedavisine yönelik umut vadeden yeni stratejilere yönelik gittikçe artan bir şekilde ilgi çekmektedir. Şimdiye kadar Cannabis Sativa konsantresinin bu reseptörleri aktive etmesi [19],[20] veya sentetik antagonistlerin bunları bloklamasının klinik yararı, ağır psikiyatrik semptomların bunların kullanılması ile ilintilendirilmesi nedeniyle sınırlı olabilmiştir [21].


Cannabinoid Reseptör Agonistleri ile Endocannabinoid Sistemin Hedeflenmesi: Farmakolojik Stratejiler ve Tedavi Olanakları
İnsan dokuları endojen olarak salgılanan “endocannabinoidler” veya exojen uygulanan bileşenler tarafından aktif hale getirilen veya CB1 ve CB1 cannabinoid reseptörleri üretir. Bunlar semptomların azaltılması ya da bazı bozuklukların altında yatan sebeplerine karşı ihtiyaç duyulan tedavisinde kullanılır. Hali hazırda bazı sentetik cannabinoid ilaçlar CB1/CB2 reseptörlerinin aktif hale getirilmesi maksadıyla klinik olarak kullanılmaktadır. Bunlar; Cesamet (Nabilone), Marinol (Drabinol: D9-tetrahydrocannabinol [D9-THC]) ve Sativex (D9-THC ve cannabidiol-CBD- 1:1) ilaçlarıdır. Bu ilaçlar halen pek çok ülkede; kemoterapi kaynaklı bulantı ve kusma etkilerinin giderilmesinde (Cesamet ve Marinol), iştah açıcı (Marinol) ve kanser kaynaklı ağrıların semptomatik rahatlatılmasında veya nöropatik ağrıların yönetilmesinde, yetişkin MS hastalarının spastisitesinde (Sativex) reçetelendirilebilmektedir. Bu kritikte, bunlara ilaveten; diğer tip ağrıların giderilmesinde, epilepsi (a), anksiyete (b), depresyon, Parkinson ve Huntington hastalıklarında, ALS, inme (felç), kanser, uyuşturucu bağımlılığı, glakom (c), otoimmün üveit (d)(e), Osteoporoz (f), Septisemi (g), karaciğer, böbrek, bağırsak ve kardiyovasküler bozuklukların tedavisinde de potansiyeli bulunduğundan da bahsedilecektir [22].
·         CB1/CB2 reseptör agonisti R-(þ)-WIN55212 intratekal (h) olarak uygulandığında; omurilikteki CB1/CB2 reseptörlerini indükleyerek, kemik tümörü kaynaklı ağrıların giderilmesi, azaltılmasını sağladığına dair deliler bulunmaktadır [23].
·         R-(þ)-WIN55212, tümör taşıyan bölgeye enjekte edildiğinde, CB1 ve CB2 reseptörleri aracılığı ile hareket ederek, katalepsiyi (i) indüklemeden, hiperaljezik (j) semptomları azalttığı hayvanlar üzerine yapılan deney sonuçları ile ortaya konmuştur [24].
·         Yine, bir diğer Seçici-CB2 agonisti olan JWH-015; NCTC2472 Fibrosarkom (k) hücrelerinin uyluğa aşılanması sonrası, kemik kanseri kaynaklı ağrıları azalttığı görülmüştür [25].
·         2-Arachidonoylglycerol (l) Fibrosarkom hücrelerin aşılandığı kalkaneus (topuk) kemiğinde, metastatik kemik kanserinden kaynaklanan semptomlarını CB2 reseptörlerini indükleyerek azaltabildiği görülmüştür [26].
·         Cannabinoid reseptör agonistni doğrudan deriye uygulayarak, cannabinoid reseptör kaynaklı diğer majör etkileri ortaya çıkarmadan o bölgedeki ağrıların azaltılması sağlanabilir. Bu konuda veriler, gönüllü insanlar üzerinde yapılan deneylere dayanmaktadır. Saf Kapsaisin (m) deriye uygulanması ve yine cilde hismamin uygulayarak indüklşenmiş kaşınma hissiyle oluşturulan hiperaljezi, CB1/CB2 reseptör agonisti HU-210 uygulanarak azaltılmıştır [27,28].
·         CB1 cannabinoid reseptör agonistinin deride bir yada birden fazla alana topikal olarak uygulanması, ultraviyole ışınların yolaçtığı melanom (n)’u tedavi edebileceği hatta önleme potansiyeli olduğu gözlemlenmiştir [29].
Up-Regüle (o) Edilmiş Cannabinoid Reseptörlerin Aktifleştirilmesi
Bazı rahatsızlıklar belirli CB1 ve CB2 reseptörlerini koruyucu up-regülasyonunu tetiklediği ve aktif hale gelmeleriyle birlikte, bu rahatsızlıkların ilerleyişini yavaşlattığı veya semptomlarını iyileştirdiği görülmüştür [30,31]. Örneğin D9-THC, sentetik CP55940 (p) agonistinden çok daha etkili fayda/risk oranına sahiptir.
CB2 Cannabinoid Reseptörlerinin Aktifleştirilmesi
CB2 seçici agonistlerin bir dizi önemli tedavi edici uygulamaları vardır. Bunlardan bazıları; çeşitli türde ağrıların dindirilmesi, pruritlerin (q) tedavisi, belirli tip kanser, öksürük ve bazı tip nörodefeneratif, immünolojik, iltihallı, kardiyovasküler, karaciğer, böbrek ve kemik rahatsızlıklarıdır. Aynı zamanda CB2 reseptör aktivasyonu ile kan-beyin ve kan- omurlik bariyerlerini koruyarak nöroenflamasyonun iyileştirilebildiğine dair deliller bulunmaktadır. Bu reseptörlerin aktivasyonuyla, toll-like reseptörlerin ifadesini düşürerek, omurlik zedelenmesi sonrası iltihaplanma riskini azaltmaktadır [32,33].
Cannabinoid Reseptör Aktivasyonu İçin, Potansiyel Adjuvan (r) Stratejiler
D9-THC, CP55940, R-(þ)-WIN55212 veya HU-210 gibi cannabinoid reseptör agonistlerini diğer ikincil ilaçlarla birlikte uygulayarak, acı yönetiminde olumlu yönde katkı sağlanacağına dair ciddi deliller bulunmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler ve kullanılan cannabinoidler ve adjuvan ilaçlar aşağıda tablolaştırılmıştır.
Rahatsızlık ve Ölçülen Etkiler
Cannabinoid Reseptör
Agonisti
Yanında Eklenen Bileşenler
Referans
Anksiyete veya Depresyon



Anksiyolitik etki
R-(þ)-WIN55212 (i.p.)
Diazepam (i.p.)
[34]
Anksiyolitik etki
Düşük doz D9-THC (i.p.)
Düşük Doz Nikotin (s.c.)
[35]
Anksiyolitik etki
Düşük Doz D9-THC (i.p.)
Düşük Doz 5-HT1A reseptör-seçici agonist, 8-OH-DPAT (i.p.)
[36]
Antidepresan etki
Düşük Doz CP55940 (i.p.)
Düşük Doz İmipramine (i.p.)
[37]
Epilepsi



Pentylenetetrazol indüklenmiş klonik veya tonik klonik nöbetlerde antikonvülsan etki.
Düşük Doz CB1-seçici agonist, ACEA (i.p.)
Düşük Doz Naltrexone (i.p.)
[38]
Pentylenetetrazol indüklenmiş klonik nöbetlerde antikonvülsan etki.
Düşük Doz R-(þ)-WIN 55212 (i.p.)
Ethosuximide, Phenobarbital veya Valproate (i.p.)
[39]
Maksimum düzeyde elektroşok indüklenmiş nöbetlerde antikonvülsan etki.
Düşük Doz R-(þ)-WIN55212 (i.p.)
Carbamazepine, Phenytoin,
Phenobarbital veya Valproate (i.p.)
[40]
Maksimum düzeyde elektroşok indüklenmiş nöbetlerde antikonvülsan etki.
Düşük Doz of the CB1- seçici agonist, ACEA (i.p.)
Phenobarbital (i.p.)
[41]
Maksimum düzeyde elektroşok indüklenmiş nöbetlerde antikonvülsan etki.
Düşük Doz R-(þ)-WIN55212 (i.p.)
Diazepam (i.p.)
[42]
Hemorajik şok veya Glakom


Göz içi basınçta hemorajik şok düşürülmesi artan hayatta kalma süresi
D8-THC (i.v.)
Cyclooxygenase-2 inhibitor, NS-398 (i.v.)
[43]
Düşük Doz R-(þ)-WIN55212 (i.p.)
Düşük Doz abnormal-cannabidiol veya cannabigerol-dimethyl heptyl (lokal)
[44]
Kanser veya Kemoterapi Kaynaklı Kusma


Gliyom (beyin tümörü) Ksenogreft (Xenograft) büyümenin azaltılması
Düşük Doz D9-THC (Tümör çevresi)
Düşük Doz Temozolomide
(Tümör Çevresi)
[45]
Kusma ve öğürmenin engellenmesi
Düşük Doz D9-THC (i.p.)
Düşük Doz 5-HT3 Reseptör
Antagonist, Ondansetron (i.p.)
[46]

Tablo: Hayvanlarda in vivo olarak gözlemlenen, cannabinoid reseptör agonistleri ve cannabinoid olmayan reseptör liganları arasındaki katkı veya sinerjistik etkileşimler. i.p.: intraperitonal (karınzarı içi), i.v.: intravenous (damar içi) s.c.: subcutaneous.(derialtı)
Bunlara ilaveten;
·         Ultra düşük doz SR141716A (Rimonabant), sıçan deneklerdeki akut ağrıların R-(þ)-WIN55212 indüklenmiş antinosisepsiyonunu (s) uzatabilir [47].
·         Ultra düşük doz AM251, CB1 seçici agonisti (sentetik) Arachidonyl-2'-chloroethylamide (ACEA) in etkisini artırarak Pentylenetetrazol (dolaşım ve solunum uyarıcısı ilaç) indüklü nöbetlere karşı korur [48].
·         Seçici CB1 reseptör antagonisti/ters agonist, CB2 seçici agonistle beraber uygulanması ile, karaciğer nakli sebebiyle oluşmuş Karciğer İskemi-Reperfüzyon tedavisinde özellikle etkili olabilir. Bunun yanısıra; Parkinson Hastalığı, sistemik skleroz, alkol kaynaklı karaciğer hasarı dahil, kronik karaciğer hastalıkları ve inme gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili olabilir [49].

Yukarıda bahsettiğimiz 3 adjunktif tedavi stratejileri; D9-THC kullanımından faydalanabilirler. Zira, cannabis çiçeğinden elde edilen bu cannabinoid CB1 reseptörlerini bloklarken, CB2 reseotörlerini aktif hale getirir [50,51]. Hali hazırda hayvanlar üzerinde yapılan deney neticelerinde; Parkinson Hastalığı, Karciğer İskemi-Reperfüzyon tedavisinde D9-THC etkili bir ilaç olduğunu ortaya koyan veriler mevcuttur [49,52].
(a)     Epilepsi: Sara
(b)    Anksiyete: nedeni bilinmeyen, içten gelen, belirsiz, korku, kaygı, sıkıntı, kötü bir şey olacakmış duygusudur (Psikoloji Gazetesi)
(c)     Glakom: Göz tansiyonu (Medikalakademi)
(d)    Otoimmün Bozukluğu: vücudun kendi dokularını artık kendinden saymaması, kendi hücreleri, dokuları ve/veya organlarına saldıran bağışıklık yanıtı oluşturması (Lab Test Online)
(e)     Üveit: Gözün içindeki damar tabakanın (uvea) iltihabı sonucu ortaya çıkan bir hastalık (Kaşkaloğlu).
(f)      Osteoporoz: Kemik kütlesinde azalma ve kemik yapısının zayıflaması sonucunda, kemik kırılganlığında ve kırık ihtimalinde artış şeklindekendini gösteren bir iskelet hastalığıdır (Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği)
(g)    Septisemi: Kan zehirlenmesi
(h)    Intratekal: Subaraknoid aralığa genellikle L3-L4 aralığından iğne ile girilerek lomber ponksiyon ile ilaç uygulanması (Doktordan Haberler)
(i)      Katalepsi: Kaslarda istence bağlı kasılma durumunun geçici olarak yitirilmesi sendromu.
(j)      Hiperaljezi: Ağrıya aşırı duyarlı olma hali.
(k)     Fibrosarkom: Fibroblastlardan köken alan kötü huylu bir tümör. (Prof.Dr. Dündar SABAH)
(l)      2-Arachidonoylglycerol: Endojen CB1 reseptör agonisti ve öncelikli endojen CB2 reseptör ligandı
(m)   Kapsaisin: Acılık (Scoville) derecesi 16,000,000 olan acı biberlerin aktif bileşeni.
(n)    Melanom: en yaygın ve tehlikeli cilt kanseri türlerinden biridir. (Medikalakademi)
(o)    Up-Regülasyon: Antagonist ilaçların sürekli olarak verilmesi sonucu fonksiyonel reseptör sayısında artma.
(p)    CP55940: Pfizer tarafından 1974’te bulunan ve doğal THC’yi taklit eden sentetik cannabinoid.
(q)    Prurit: Şiddetli kaşıntı hissi.
(r)     Adjuvan:Tedavide yardımcı, destekleyici, ek, tamamlayıcı, güçlendiren (TurkCerrehi.com)
(s)     Antinosisepsiyon: Ssinir sisteminde nosiseptif proseslerin engellenmesi anlamına gelir. (GE Healthcare Turkiye)


Nörodejeneratif Bozukluklarda Cannabinoidlerin Tedavi Edici Potansiyeli
Endocannabinoid Sistem (ECS) merkezi sinir sistemi işlemleri üzerinde önemli bir modülatör olduğu kabul edilmektedir. Son zamanlarda gittikçe artan deliller ECS’nin anti-oksidan, anti-enflamatuar ve nöroprotektif rolünü ortaya koymaktadır.
Cannabis Sativa bitkisi reçinesi yaklaşık olarak 70 benzersiz “phytocannabinoid” olarak adlandırılan kimyasallar içerir. Cannabis bitkisi reçinesinin potansiyeli, içeriğinin çoğunluğu oluşturan; Delta9-tetrahydrocannabinol (delta9-THC), cannabidiol (CBD), cannabigerol (CBG) ve cannabidivarin (CBDV) bileşenlerinin, yetiştiği ülkeye, şartlara göre değişen oranları ile ilişkilidir. Cannabis bitkisi cannabinoidlerin insan beyin ve davranışlarına olan etkisi binlerce yıldır bilinmektedir. Ancak cannabinoidlerin varlığı yakın zamanda keşfedilmiştir [53].
Endojen cannabinoid sinyal sistemi; Anandamide (AEA) ve 2-ArachidonylGlycerol (2-AG) gibi endocannabinoid moleküllerden oluşmakta ve G-Protein Kenetli reseptörler (CB1 ve CB2) ile etkileşim içerisindedirler. Beyindeki endojen cannabinoid sinyal sisteminin keşfedilmesi; bu sistemin merkezi sinir sisteminde olan biteni fizyolojik ve patolojik olarak nasıl etkilediğine yönelik daha fazla araştırmalar yapılmasını teşvik etti [54].
Endocannabinoidler ve Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS): ALS, yıllık vaka oranı 100 bin de 2 rastalanan görece nadir motor nöron hastalığı türüdür. ALS hastalığı; omurlik ve beyin sapındaki ve beyin zarı ve kortikospinal yoldaki üst motor nöronları ile alt motor nöron popülasyonunun dejenerasyonu ve ölümü şeklinde karakteristik özellik gösterir [55].
ALS hastalığının moleküler patogenizinde (a); oksidatif hücre hasarı, proinflamatuar sitokinler (b) yoluyla ilerleyen iltihaplanma ve Prostaglandinleri (c) de içeren bir dizi mekanizma bulunmaktadır. CB1 ve CB2 reseptörlerinin modülasyonunun ALS’de bu nörotoksik mekanizmaların hafifletilmesinde nöroprotektif etkisi olduğu yönünde gittikçe artan deliller bulunmaktadır [56, 57].
ALS hastalarından elde edilen bir dizi delile göre, cannabis kullanan ALS hastalarının; spastiside ve hipersalivasyon (d) gibi bazı semptomlarda ilerleme tecrübe ettikleri belirtilmiştir. Delta 9-THC tedavisi uygulandığında motor (devinsel) bozuklukları geciktirdiği ve hayatta kalma süresini uzattığı görülmüştür. 12 hafta boyunca periyodik Cannabinol (CBN) uygulandığında hayatta kalma süresini etkilemesede, motor maluliyetini geciktirdiği görülmüştür [58, 59].
Cannabinoidlerin ve ALS hastası insanlar üzerindeki etkisine dair görece olarak çok az sayıda araştırma vardır. Kesin olansa bu yıkıcı hastalığın tedavisinde acilen ilave yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır [60].
(a)     Patogenez: Hastalığın esası ve gelişimi.
(b)    Sitokinler: Hücreler arasında mediatör olarak davranan çeşitli antikor olmayan proteinlerin oluşturduğu bir gruptur. (Micorbiyoloji ve İmmunoloji Online)
(c)     Prostaglandin; yaralanma ve hastalıkla mücadelede yer alan doku hasarı veya enfeksiyon yerlerinde yapılan bir grup lipid grubudur (Yeni Biyoloji)
(d)    Hipersalivasyon; Aşırı tükürük salgısı


Endocannabinoid Sistem: Nörodejeneratif Hastalıklardaki Varsayılan Rolü
“Bu kritiğin hedefi; endocannabinoid sistemin nörodejeneratif hastalıklar içerisindeki rolünü vurgulamaktır.
Metod: Araştırma 29 Temmuz 2012’de yürütüldü ve toplam 138 sonuç üzerine yoğunlaşıldı. İçeriğin okunmasından sonra 36 makaleyi ayırdık.  Kalan102 makalenin incelenmesi ile nitel bir sentez gerçekleştirerek bunu bu kritikte raporlaştırdık [61].
İnsan ALS hastalarında edinilen tecrübeler; CB2-Pozitif Mikroglia (a) /Makrofajlar (b) tarafından işaretlenmiş omurlik motor nöron hasarları sergilemektedir. Farelerde D9-THC ile tedavi uygulamasının semptomlarda iyileşme görülmüştür [62, 63].
Fareler üzerinde gerçekleştirilen farklı deneyler göstermektedir ki; CB2 agonistinin kullanılması, hastalığın ilerleyişini yavaşlatabilmektetir [64]. Diğer bir araştırmada ise hayatta kalma aralığını %56 arttırdığını göstermiştir [65]. Bütün bu çalışmalarda; CB2 aracılı işlemleri modifiye etmek ALS ilerleyişini değiştirebilir ve endocannabinoid sistemin nöroenflamasyonun, eksitotoksik ve oksidatif hücre hasarının azaltılmasında ne kadar çok rol aldığı görülmektedir [66].
(a)     Mikroglia: Beyin ve omurilikten oluşan merkezi sinir sisteminde bir glia hücre grubudur. (Sinirbilim.org)
(b)    Makrofajlar:Dokularda bulunan patojenlerin, ölü hücrelerin ve yabancı maddelerin yutulmasında görev alan fagositik hücreler. (Biyologlar.com)


Cannabinoidler: Nörolojik Hastalıklarda, Yeni Umut Vadeden Etmenler
 Cannabis; insanoğlunun muhtemelen en eski, besin amaçlı olmayan ekip biçtiği üründür. Cannabis türleri Orta Asya orjinli olup, yaklaşık 6000 yıl önce insanlar tarafından yetiştirilmeye başlanmıştır. Gerçek şu ki, Medikal Cannabis pek çok farklı kültür tarafından yüz yıllarca tedavi amaçlı olarak kullanılmıştır.
Mevcut Cannabinoid Temelli Reçeteli İlaçlar:
Cannabisin bitki olarak pek çok ülkede yasak olmasına rağmen, içeriğindeki artık tartışılmaz ve gittikçe artan medikal bileşenleri sebebiyle birkaç cannabinoid temelli ilaç geliştirilmiştir. Hali hazırda 3 tane ilaç klinik pratikte kullanılmakta ve çiçeğin yasak olduğu çoğu ülkede bile reçetelendirilmektedir.
Dronabinol (Marinol®): kapsülleri, FDA tarafından 1986’da onaylanmış sentetik THC formülasyonudur, Kanser, kemoterapi kaynaklı bulantı ve kusmanın kontrol edilmesi, anoreksiya ve HIV/AIDS hastalıklarında reçetelendirilmiştir.
Nabilone (Cesamet®): kapsülleri, bir diğer sentetik THC ürünüdür. Dronabinole benzemekle birlikte daha güçlüdür. 
Sativex® (GW Pharma); Dronabinol veya Nabilone’un aksine, Sativex oral sprey şeklindedir ve içeriğinde cannabis bitkisi cannabinoid konsantresi %50 etanol alkolik solüsyon içerisinde 1:1 ölçüde bulunur. (2.7mg THC ve 2.5mg CBD). Dünyanın pek çok ülkesinde; yetişkin MS hastalarında spastisitenin hafifletilmesi, kanser ve diğer birçok rahatsızlıklarında reçetelendirilmesine izin verilmektedir.
Cannabinoid Reseptörleri:
İnsan vücudunda, pek çok değişik hücre yüzeyine yayılmış, cannabinoidler için özel spesifik bağlanma noktaları bulunmaktadır. Bugün, değişik doku dağılımı ve sinyal mekanizmasına sahip, 2 tip farklı reseptör tanımlanmış bulunmaktadır.
CB1 reseptörleri, ki CB1A ve CB1B diye iki alt guruba ayrılır, merkezi sinir sisteminde bulunmaktadır. CB2 reseptörleri ağırlıklı olarak bağışıklık sistemi ve hematopoetik hücreleri içinde ve daha az yoğunluklu olarak beyinde, özellikle mikroglial hücrelerde bulunmaktadır.
CB1 reseptörleri; nöronal hücre aktivitesini azaltır ve Serotonin, Gama-Aminobütirik Asit (GABA), Asetilkolin, Dopamin, Histamin, Glutamat ve Noradrenalin gibi bazı nörotransmitterlerin salınımında müdahil olarak, diğer nörotransmitterler tarafından oluşabilen aşırı uyarılmalara veya aşırı inhibisyon karşı Merkezi Sinir Sistemini korur.
CB2 reseptörleri; Nöro-inflamasyon, Serebral İskemik-Hipoksik gibi hasar görme durumlarında devreye girer, mikrogliyal hücreler CB2 reseptörlerinin beyindeki varlığını upregüle ederler. Kesin olan şudur ki, CB2 reseptörleri sitokinlerin salınımının modülasyonunu etkileyen potansiyel bir anti-enflamatuar özelliği sergiler.

Aşağıdaki tabloda; nörolojik hastalıklarda cannabinoid indüklü hücre sinyalizasyonu ve aksiyon mekanizmaları özetlenmiştir.  


Cannabinoidlerin Nörodejeneratif Hastalıkların Tedavisinde Kullanılması
Nörodejeneratif hastalıklar, Merkezi Sinir Sisteminde farklı bölgelerdeki hücrelerin kademeli kayıpları ile karakterize edilen kronik ve ilerleyen bozukluklardır. Parkinson Hastalığı (PH), Huntington Hastalığı (HH), Alzheimer Hastalığı (AH), Çoklu Sikleroz (MS), Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) ve Serebral İskemi bozuklukları dünya genelinde en çok rastlanılan vakalardır.
Şu ana kadar (2014 itibarı ile), bu hastalıklar için herhangi bir kesin tedavi bulunmamaktadır. Mevcut terapiler, semptomların tedavisine odaklanmış ve ilerlemeyi geciktirmeye çalışmaktadır. Endocannabinoid sinyalizasyonu pekçok nörodejeneratif hastalığın alterasyonunda rol aldığı ortaya konmuştur [68].  Bu yüzden, endocannabinoid sistemin modülasyonu ile nörodejeneratif tedavilerine kullanışlı bir alternatif sunulablineceğine inanılmaktadır. Ayrıca, hayvanlarda nörodejenerasyon üzerine yapılan ön klinik araştırmalarında ve klinik deneylerde; cannabinoidlerin iltihaplanmaların azaltılmasında hücreleri hasara karşı korumakta potansiyel rolü olduğu ortaya konmuştur [67].  


Hastalık
Tedavi Edici
Cannabinoidler
Tedavi Hedefleri
Referans
PD
9-THC
Tremor (Titreme)
[69]
CBD
Distoni ve Diskinezi
[69]
WIN 55,212-2
+
SR141716A
(RIMONABANT)
Akinezi
[70]
9-THCV
Diskinezi
[71]
        HD
9-THC
Hiperkinezi ve Kore Hareketler
[72]
CBG
Hiperkinezi
[73]
9-THC+ CBD
          (SATIVEX®)
Hiperkinezi ve Kore Hareketler
[74]
HU210 and WIN55,212-2
Hiperkinezi
[75]
AD
9-THC
Davranış Bozukluğu ve
Motor İşlevsizliği
[76]
CBD
Öğrenme Davranışı
[77]
[78]
WIN 55,212-2
Bilişsel Bozukluk
[78]
9-THC + CBD
Hafıza ve Öğrenme Bozukluğu
[79]
SYNTHETIC 9-THC
(Dronabinol)
Nocturnal Motor Aktivitesi
Ajitasyon ve Anoreksi
[80]
MS
9-THC
Spastisite
[81]
HU210 and WIN
55,212-2
Tremor (Titreme) ve Spastisite
[82],[83],
[84]
JWH-133
Tremor (Titreme) ve Spastisite
[85],[86]
CB52
Motor İşlevsizlik
[87]
SYNTHETIC 9-THC
(NABILONE)
Nöropatik Ağrı
[88]
9-THC+ CBD
 (SATIVEX®)
Spastisite, Nöropatik Ağrı
ve Mesane Disfonksiyonu
[89],[90],
[91]
ALS
9-THC
Motor İşlevsizliği ve Spastisite
[92]
WIN 55,212-2
Tremor ve Motor İşlevsizliği
[93]
AM1241
Tremor ve Motor İşlevsizliği
[94]
9-THC + CBD
(SATIVEX®)
Motor İşlevsizliği
[95]
Serebral
İskemi ve Hipoksi
CBD
Beyinde ödemin azaltılması, Reduction of brain edema,
Serebral Hemodinamik İşlevsizlik ve Nöbet
[96],[97],
[98]
Epilepsi
CBD
Konvülsiyon (Havale)
[99]
CBDV
Konvülsiyon (Havale)
[100],[101]
9-THCV
Konvülsiyon (Havale)
[102],[103]
Tablo: Cannabinoid ilaçlar için tedavi edici hedefler [67]. 

Cannabinoidler ve Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS): Hızla artan deliller göstermektedir ki, cannabinoid reseptör sistemi eksitotoksik ve oksidatif hücre hasarının her ikisinide azaltmada yüksek potansiyeli bulunmaktadır.
Fareler üzerinde yapılan deneyler neticesi, sayısız çalışma raporları bilimsel makale olarak yayınlanmıştır. Bunlara göre; Delta9-THC tedavisi uygulanan farelerde motor işlevsizliğinde iyileşme, hayatta kalma süresinde %5 ilerleme kaydedilmiştir [92]. Bilsland’a göre; CB1/CB2 reseptör agonisti WIN 55,212-2 (hastalık başladıktan titreme ve motor işlevsezlik görüldükten sonra- 9o. gün) uygulandığında, hastalığın ilerlemesinde ciddi oranda gecikme görülmekle birlikte, yaşamın uzamasında bir etki tespit edilememiştir. Ayrıca, aynı deneysel metodu CB1 silinerek yapıldığında; hastalık üzerinde bir etkisi görülmemekle beraber, yaşam süresinde %13 ilerleme kaydedildiği görülmüştür [93].
Seçici CB2 agonisti AM1241’in kullanılmasının; hastalığın oluşumundan sonra uygulandığında hastalığın ilerleyişini yavaşlattığı rapor edilmiştir. Kontrol deney gurubu ile karşılaştırıldığında, uygulamanın ardından tremor motor işlevsizliğini geciktirdiği aynı zamanda hayatta kalma süresini %56 uzattığı görülmüştür [94].
Yakın zaman çalışmalarına göre; Sativex hastalığın erken safhadaki ilerleyişini yavaşlattığı, hastalığın ilerleyen safhalarında etkisinin azaldığı görülmüştür. Yinede Sativex’in hali hazırda onaylanmış tek tedavi ilacı Rilutek ile birlikte kullanılması uygun olabilir. Ki bu uygulama, hastalığın ilerleyişini yavaşlatmada katkısı olduğu belirtilmektedir.


Çoğu Eyaletin Onayladığı Cannabisin, Medikal ve Psikiyatrik Bozuklukların Tedavisinde Kullanımının Güvenirliği ve Etkinlik Kritiği
Medikal Cannabis Eyaletlerin yaklaşık %80’ı şu rahatsızlıklar için kullanılmasını uygun görmüştür; Alzheimer Hastalığı, Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS), kaşeksi / zayıflık sendromu, kanser, Crohn hastalığı, Epilepsi ve Nöbeptler, glakom, hepatit C virüsü, insan immün yetmezlik virüsü, Bağışıklık Yetmezliği Sendromu, MS ve Kas Spastisitesi, şiddetli ve kronik ağrı, şiddetli bulantı, PTSD [104]
Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS): ALS; semptomları arasında halsizlik, spastisite ve solunum güçlüğü olan ölümcül nörolojik bir hastalıktır. Cannabinoidlerin ALS patofizyolojisinde ve semptomların kontrolünde (örneğin; ağrı kesici, spastisite, zayıflama, solunum yetmezliği, disfaji, modal bozukluğu ve disotonomi gibi) kullanılabileceği varsayılmaktadır [105, 106].  Cannabisin tükürük önleyici bileşenleri; hastanın konforunu artırırken, Aspirasyon Pnömonisi (a) riskini azaltabilir [107]. Cannabis kullanan hastalar bunu; iştahlarının artışı, moral motivasyonlarının düzelmesi, ağrıların azaltılması, spastisite ve salya akımı gibi semtomların kontrolü sebebiyle kullandığını rapor etmiştir.
(a)    Aspirasyon Pnömonisi (Zatürresi); enfeksiyona neden olan bakterilerin yiyecek ve içecek gibi gıdalar aracılığıyla bulaştığı pnömoni tipidir. (Akciğer İnfo)

Klinik Öncesi Modellerden, Klinik Uygulamalarına Kadar, Nörodejeneratif Bozukluklarda Cannabinoidler
Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS): Hastalığı üst ve alt motor nöronlarının hasar görmesiyle; kas denervasyonuna, körelme (atrofi) ve felce götüren bir nörodejeneratif bozukluktur. Bu nöronların hasarı; eksitotoksite, kronik iltihaplanma, oksidatif stress, protein agregasyonu ve diğer sitotoksik olayların kombinasyonu neticesi gerçekleşir [108, 109]. Hastalığın kendisinin halihazırda (2015 itibari ile) hala etkili bir tedavisi bulunmamaktadır. Antiexcitotoxic ajan Riluzole (Rilutek, Sanofi Pharma) tek onaylanmış ilaçtır.
Çalışmalar göstermektedir ki; cannabinoidlerin ALS hastalığın modiye edilmesinde umut vadeden tedavi edici potansiyeli bulunmaktadır [110, 111]. Toplanan veriler ve sağlam farmakolojik deliller göstermektedir ki; cannabinoidlerin nöroprotektif özellikleri, a) CB2R kaynaklı (muhtemelen PPAR-γ’nde müdahil olduğu) mikroglial aktivasyon ve nöroinflamasyonunda azalma, b) CB1R kaynaklı eksitotoksik hasarda azalma, c) reseptörden bağımsız ve/veya ilişkili PPAR-γ/Nrf-2 sinyalleşmesinin antioksidant etkilerinden kaynaklı gözükmektedir [112].
Diğer bozukluklarda olduğu gibi, cannabinoid bileşenlerin ALS’de bu kadar etkili olması; omurlikteki, beyin sapı ve kortikal alanlardaki cannabinoidler tarafından hedeflenmiş endocannabinoid elementler içerisindeki spesifik değişikliklerden kaynaklanıyor olabilir.
ALS içerisinde cannabinoidler klinik düzeyde de çalışılmıştır. Ancak bunlar, önemli güvenilebilir bulgulara ulaşabilmek için hala çok az sayıda ve yetersiz durumdadır. Acil olarak klinik araştırmaların artırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. İlk çalışmalar kendi seçimiyle cannabis kullanan ALS hastalarının gözlemsel ve hasta beyanlarına dayalı verilerdir. Hastalar cannabisi, spesifik semptomların hafifletilmesinde (kramplar, spastisite gibi) kullandıklarını beyan etmişlerdir [110, 113].

Cannabinoid Sinyalleşmesi ve Nöroinflamatuvar Hastalıklar
Gittikçe çoğalan deliller göstermektedir ki; Cannabis Sativa kaynaklı phytocannabinoidler, periferik dokular ve Merkezi Sinir Sistemi boyunca cannabinoid reseptörlerinin aktivasyonu ile ciddi derecede bağışıklık düzenleyici ve iltihap önleyici özellikler ile donatılmıştır [114].

MS ve ALS’de Endocannabinoidlerin Rolü
Sayısız rapora göre MS ve ALS hastaları, uzun yıllardır illegal sokak cannabisi veya daha yakın zamanda medikal cannabis kullanarak MS veya ALS kaynaklı semptomların hafifletilmesi amacıyla kendi kendini tedavi etmektedir. Klinik deneyle ve hayvanlar üzerinde yapılan testlerde cannabinoidlerin; uzuv spastisitesini ve nörodejenerasyonu hafiflettiğini doğrulamıştır. Endocannabinoid sistemin biyolojisi üzerinde yapılan deneysel çalışmalarda, cannabinoidlerin sadece semtomların hafifletilmesinde değil, aynı zamanda nöroprotektif ajan görevi üstlenerek hastalığın ilerlemesini veya oluşmuş semptomların gecikmesinde etkili olduğunu göstermektedir [115]

Cannabinoidler Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS) Tedavisinde Potansiyel Araç Olabilir mi?
ALS karakteristiği acımasız bir şekilde ilerleyen kas kaybı, ölüme kadar götüren solunum kaslarının yetmezliği şeklinde özetlenebilir [116].
Yakın zaman çalışmaları göstermektedir ki; cannabinoidler nörolojik ön klinik modellerde enflamatuvar yanıtları baskılayarak, proinflamatuar sitokinler ve kemokin salınımını engellemektedir. Cannabinoidler aynı zamanda; oksidatif ve nitrozatif stresin engellenmesinde, indüklenebilir nitrik oksit sentazının varlığının modülasyonu ve reaktif oksijen türlerinin üretimini azaltmakta fonksiyonları bulunmaktadır [117]. Dahası, cannabinoidler; glutamat salınımını engelleyerek ve inhibitör nörotransmitter, Gammaaminobutyric Asit (GABA)’nın etkisini artırarak anti-glutamaterjik aksiyon içinde olduğu bulunmuştur [118]. Cannabinoidlerin yukarıda anılan özellikleri araştırmacıları bu bileşenlerin ALS hastalığı üzerinde olası potansiyel etkilerini araştırmaya teşvik etmiş ve neticesinde ilginç sonuçlara ulaşılmıştır.
Cannabinoidlerin Deneysel ALS Modeli Üzerinde Nöroprotektif Etkileri: Yakın zaman in-vivo (a) çalışmalar cannabinoidlerin ALS hastalığında nöroprotektif ajanlara olarak faydalı olabileceğini desteklemektedir. Δ9-THC tedavisinin uygulanmasıyla; muhtemelen anti-glutamaterjik ve anti-oksidant aktivitesi sayesinde, motor işlevsizlikğinde iyileşme ve hayatta kalma oranında %5 ilerleme kaydedilmiştir. Psikoaktif olmayan cannabinol CBN tedavisi uygulandığında ise, hastalığın gelişimini ciddi oranda geciktirdiği ancak yaşam süresinde herhangi bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Sadece cannabis kullanan ALS hastalarının beyanlarına, çok az sayıda insan ALS hastasının üzerinde çalışma yapılmasına rağmen, yaygın kanaat; Cannabisin ALS semptomlarının tedavisinde kullanışlı olabileceği şeklindedir. Örneğin spastisite, ALS hastalığının ciddi bir problemidir ve Cannabisin bu semptomların azaltılmasında etkili olduğu rapor edilmiştir. Diğer bütün çalışmalar da desteklemektedir ki, Cannabis olağan üstü güvenli ve doz aşımı ihtimalinin olmadığını ortaya koymuştur.
Vardığımız netice; ciddi mantıklı bulgular ve deliller göstermektedir ki, cannabinoid bilaşenler ALS hastalarının farmakolojik yönetiminde kullanışlı olabileceğidir. Cannabinoidler kesin bir şekilde ALS ilerleyişini geciktirirken, bunun yanında yaşam süresini uzatabildiği görülmüştür [119].
(a)    In Vivo: Yaşayan organizmada, canlıda

Artıları ve Eksileriyle Kronik Beyin Hastalıklarından Muzdarip İnsanların Medikal Cannabis Kullanımı
Cannabis ve Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS): ALS’ye neyin yol açtığı kesin olarak bilinmemekle beraber iltihaplanmanın hastalığın ilerleyişinde önemli rolü olduğuna dair güçlü bulgular vardır. ALS, endocannabinoid sistem (ECS) içerisindeki değişikliklerle ilintlendirilmiş ve cannabis reseptör agonistlerinin iltihaplanmayı azaltarak, hastalığın ilerleyişini yavaşlatabileceği öngörülmüştür. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar göstermektedir ki; omurlikteki endojen cannabinoid seviyesinde yükselme tespit edilmiştir. Sentetik CB1 ve CB2 reseptör agonisti WIN55,212-2, THC ile tedavi edildiğinde CB2 agonisti AM-1241 ALS ilerleyişii geciktirdiği görülmüştür. CB1 reseptörün bloklanmasıyla, THC’nin nöroprotektif etkilerinin azaldığı belirlenmiştir. Bunlar değerlendirildiğinde; CB1 ve CB2 agonistlerinin ALS’nin ilerleyişini yavaşlatacağı kanaatine varılmıştır.
Cannabinoidler çok farklı nöronal yolları hedefle ve anti-inflamatuar ve nöro-protektif etkiler sergiler. Post-mortem (a) çalışmada; ALS hastalarının omurliklerindeki mikrogliada yükselmiş CB2 seviyesi tespit edilmiştir. Tespit edilen bir diğer husus, ALS’nin CB1 reseptörlerinin upregulasyonu ile ilintisinin olmadığıdır. Normal şartlarda mikroglia CB2 reseptörleri sergilememekte ancak nöronal hasarlar mikroglia aktivasyonuna ve CB’ reseptörlerinin oluşumuna götürmektedir.
Klinik çalışmalar göstermektedir ki, Cannabis ALS semptomlarını iyileştirebilir. Cannabisin; ağrı, spastisite, salya akışı, iştah kaybı ve uyku kibi semptomlarda yardımcı olduğuna dair deliller bulunmaktadır. Solunum yetmezliğinden muzdarip ALS hastalarında, bronkodilatasyon indüklemesine yardımcı olabilir. Hepsinin ötesinde, Cannabis; ALS semptomlarını azalttığı ve böylece hastaların yaşam kalitesini arttırdığı görülmektedir. Klinik çalışmalar ALS’nin yüksek seviyede anksiyete ve depresyonla ilintisini ortaya koymaktadır. Düşük doz Cannabis hastaların rahatlamasını, öforiyi indükleyerek anksiyete belirtilerini ortadan kaldırabilir [120].
(a)    Post Mortem: Ölümden sonra olan veya yapılan; Otopsi (Tıp Terimleri Sözlüğü)

Cannabidiol (CBD)’nin Medikal Kullanımının Nörolojik Boyutları
Cannabidiol (CBD), Cannabis bitkisinin ikincil yoğunlukta bulunan ve psikoaktif etkiler içermeyen bileşenlerinden biridir. Sayısız patalojik durum içerisinde, nöroprotektif etkileride içeren pek çok potansiyel tedavi edici özelliğe sahiptir. Nörodejeneratif hastalıkların gelişimine müdahil olmuş büyük oranda beyin biyolojik hedeflerinin (reseptörler, kanallar) modülasyonunda, anti-oksidant ve anti-inflamatuar aktiviteleri sebebiyle nöroprotektif bir bileşendir.
Labaratuvar ve ön klinik çalışmaların ortaya koyduğu deliller göstermektedir ki, CBD; ALS hastalığında oldukça faydalı etkiler gösterebilmektedir. Ancak bu faydalar iyi oluşturulmuş klinik çalışmalar, deneylerle desteklenmeye ihtiyaç duymaktadır. 

Nörolojik Hastalık
Cannabidiol (CBD) Etkileri
Deney Modeli
Doz
Hareket Mekanizması
Referans
Amyotrophic Lateral Sikleroz
(ALS)
Genler, patogenezler, oksidatif stres, mitokondrial işlevsizlik ve ALS kaynaklı eksitotoksitede modifikasyon gerçekleştirmiştir.
In vitro

CBD 5 µM
CBD uygulaması eksitotoksisiteyi indükleyen genleri downregüle edebilir.
[121]
Tablo: Cannabidiol (CBD)'nin nörolojik bölge üzerine etkileri üzerine yapılan ön klinik çalışmaları [122]

ALS Hastalarının Post Mortem Omurlik ve Motor Korteks İçerisinde Endocannabinoid Reseptörler ve Enzimlerin Analizi
“Gliozis reaksiyonu ile ilintili olarak, Motor Nöron Hastalarının (MNH) motor korteksinde, CB2 reseptörlerinin varlığının artığını doğrularız. Bu çalışma neticesi elde edilen gözlemlere dayanarak, bu reseptörün hedeflendiği takdirde, ALS dahil diğer motor nöron hastalıklara yönelik nöroprotektif tedaviler geliştirilebilir [123].



Medikal Cannabis (Tıbbi Kenevir) Türkiye


Kaynakça:

1.Qureshi M, Schoenfeld DA, Paliwal Y, Shui A, Cudkowicz ME. The natural history of ALS is changing: improved survival. Amyo-troph Lateral Scler. 2009;10(5-6):324-331.
2.Rossi S, Bernardi G, Centonze D., Exp Neurol. 2010 Jul;224(1):92-102. doi: 10.1016/j.expneurol.2010.03.030. Epub 2010 Mar 29. Clinica Neurologica, Dipartimento di Neuroscienze, Università Tor Vergata, Rome, Italy.
3.Cencioni MT, Chiurchiu` V, Catanzaro G, et al. Anandamide sup-presses proliferation and cytokine release from primary human T-lymphocytes mainly via CB2 receptors. PLoS One. 2010;5(1):e8688.
4.Parolaro D, Massi P, Rubino T, Monti E. Endocannabinoids in the immune system and cancer. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2002;66(2-3):319-332.
5.Mato S, Alberdi E, Ledent C, Watanabe M, Matute C. CB1 can-nabinoid receptor-dependent and -independent inhibition of depolarization-induced calcium influx in oligodendrocytes. Glia. 2009;57(3):295-306.
6.Anand P, Whiteside G, Fowler CJ, Hohmann AG. Targeting CB2 receptors and the endocannabinoid system for the treatment of pain. Brain Res Rev. 2009;60(1):255-266.
7.Gonza´lez S, Bisogno T, Wenger T, et al. Sex steroid influence on cannabinoid CB(1) receptor mRNA and endocannabinoid levels in the anterior pituitary gland. Biochem Biophys Res Commun. 2000;270(1):260-266.
8.Lo´pez HH, Webb SA, Nash S. Cannabinoid receptor antagonism increases female sexual motivation. Pharmacol Biochem Behav. 2009;92(1):17-24.
9.Maenpaa H, Mannerstrom M, Toimela T, Salminen L, Saransaari P, Tahti H. Glutamate uptake is inhibited by tamoxifen and toremifene in cultured retinal pigment epithelial cells. Phar-macol Toxicol. 2002;91(3):116-122.
10.Lee ES, Yin Z, Milatovic D, Jiang H, Aschner M. Estrogen and tamoxifen protect against Mn-induced toxicity in rat cortical pri-mary cultures of neurons and astrocytes. Toxicol Sci. 2009; 110(1):156-167.
11.Traynor BJ, Bruijn L, Conwit R, et al. Neuroprotective agents for clinical trials in ALS: a systematic assessment. Neurology. 2006; 67(1):20-27.
12.Gerra G, Zaimovic A, Gerra ML, et al. Pharmacology and toxicol-ogy of Cannabis derivatives and endocannabinoid agonists. Recent Pat CNS Drug Discov. 2010;5(1):46-52.
13.Turcotte D, Le Dorze JA, Esfahani F, Frost E, Gomori A, Namaka M. Examining the roles of cannabinoids in pain and other therapeutic indications: a review. Expert Opin Pharmacother. 2010;11(1):17-31.
14.Gurney ME, Pu H, Chiu AY, et al. Motor neuron degeneration in mice that express a human Cu/Zn superoxide dismutase mutation. Science. 1994;264:1772-1775.
15.Bilsland LG, Dick JR, Pryce G, et al. Increasing cannabinoid lev-els by pharmacological and genetic manipulation delay disease progression in SOD1 mice. FASEB J. 2006;20(7):1003-1005.
16.MD.Gregory T. Carter, Phd.Mary E. Abood, PhD.Sunil K. Aggarwal,American Journal of Hospice and Palliative Medicine, May 3, 2010 as doi:10.1177/1049909110369531
17.Health Canada, Information for Health Care Professionals, February 2013
18.Professor M Maccarrone, Department of Biomedical Sciences, University of Teramo,Italy. British Journal of Pharmacology, DOI:10.1111/j.1476-5381.2011.01277.x  
19.Howlett AC, Blume LC, Dalton GD (2010). CB1 cannabinoid receptors and their associated proteins. Curr Med Chem 17: 1382–1393.
20.Pertwee RG (2010). Receptors and channels targeted by synthetic cannabinoid receptor agonists and antagonists. Curr Med Chem 17: 1360–1381.
21.Hill MN, Gorzalka BB (2009). Impairments in endocannabinoid signaling and depressive illness. JAMA 301: 1165–1166.
22.Roger G. Pertwee, School of Medical Sciences, Institute of Medical Sciences, University of Aberdeen, Philosophical Transactions of The Royal Society Publishing: October 3, 2018 Phil. Trans. R. Soc. B (2012) 367, 3353–3363 doi:10.1098/rstb.2011.0381
23.Cui, J. H., Kim, W. M., Lee, H. G., Kim, Y. O., Kim, C. M. & Yoon, M. H. 2011 Antinociceptive effect of intrathecal cannabinoid receptor agonist WIN 55,212-2 in a rat bone tumor pain model. Neurosci. Lett. 493, 67 – 71. doi:10.1016/j.neulet.2010.12.052)
24.Potenzieri, C., Harding-Rose, C. & Simone, D. A. 2008 The cannabinoid receptor agonist, WIN 55, 212-2, attenuates tumor-evoked hyperalgesia through periph-eral mechanisms. Brain. Res. 1215, 69 – 75. (doi:10. 1016/j.brainres.2008.03.063)
25.Gu, X. P., Mei, F. M., Liu, Y., Zhang, R., Zhang, J. & Ma, Z. L. 2011 Intrathecal administration of the canna-binoid 2 receptor agonist JWH015 can attenuate cancer pain and decrease mRNA expression of the 2B subunit of N-methyl-D-aspartic acid. Anesth. Analg. 113, 405– 411. (doi:10.1213/ANE.0b013e31821d1062)
26.Khasabova, I. A., Chandiramani, A., Harding-Rose, C., Simone, D. A. & Seybold, V. S. 2011 Increasing 2-arachidonoyl glycerol signaling in the periphery attenuates mechanical hyperalgesia in a model of bone cancer pain. Pharmacol. Res. 64, 60 – 67. (doi:10.1016/ j.phrs.2011.03.007)
27.Rukwied, R., Watkinson, A., McGlone, F. & Dvorak, M. 2003 Cannabinoid agonists attenuate capsaicin-induced responses in human skin. Pain 102, 283 – 288. (doi:10.1016/S0304-3959(02)00401-3)
28.Dvorak, M., Watkinson, A., McGlone, F. & Rukwied, R. 2003 Histamine induced responses are attenuated by a cannabinoid receptor agonist in human skin. Inflamm. Res. 52, 238–245. (doi:10.1007/s00011-003-1162-z)
29.Magina, S., Esteves-Pinto, C., Moura, E., Serra˜o, M. P., Moura, D., Petrosino, S., Di Marzo, V. & Vieira- Coelho, M. A. 2011 Inhibition of basal and ultraviolet B-induced melanogenesis by cannabinoid CB1 receptors: a keratinocyte-dependent effect. Arch. Dermatol. Res. 303, 201–210. (doi:10.1007/s00403-011-1126-z)
30.Pertwee, R. G. 2005 The therapeutic potential of drugs that target cannabinoid receptors or modulate the tissue levels or actions of endocannabinoids. AAPS J. 7, E625 – E654. (doi:10.1208/aapsj070364)
31.Pertwee, R. G. 2009 Emerging strategies for exploiting cannabinoid receptor agonists as medicines. Br. J. Pharmacol. 156, 397 – 411. (doi:10.1111/j.1476-5381. 2008.00048.x)
32.Ramirez, S. H. et al. 2012 Activation of cannabinoid receptor 2 attenuates leukocyte-endothelial cell inter-actions and blood-brain barrier dysfunction under inflammatory conditions. J. Neurosci. 32, 4004– 4016. (doi:10.1523/JNEUROSCI.4628-11.2012)
33.Adhikary, S., Li, H., Heller, J., Skarica, M., Zhang, M., Ganea, D. & Tuma, R. F. 2011 Modulation of inflammatory responses by a cannabinoid-2-selective agonist after spinal cord injury. J. Neurotrauma 28, 2417 – 2427. (doi:10.1089/neu.2011.1853)
34.Naderi, N., Haghparast, A., Saber-Tehrani, A., Rezaii, N., Alizadeh, A.-M., Khani, A. & Motamedi, F. 2008 Interaction between cannabinoid compounds and diazepam on anxiety-like behaviour of mice. Pharmacol. Biochem. Behav. 89, 64 – 75.(doi:10.1016/j. pbb.2007.11.001)
35.Valjent, E., Mitchell, J. M., Besson, M.-J., Caboche, J. & Maldonado, R. 2002 Behavioural and biochemical evi-dence for interactions between D9-tetrahydrocannabinol and nicotine. Br. J. Pharmacol. 135, 564–578. (doi:10. 1038/sj.bjp.0704479)
36.Braida, D., Limonta, V., Malabarba, L., Zani, A. & Sala, M. 2007 5-HT1A receptors are involved in the anxiolytic effect of D9-tetrahydrocannabinol and AM 404, the anandamide transport inhibitor, in Sprague-Dawley rats. Eur. J. Pharmacol. 555, 156– 163. (doi:10.1016/j.ejphar.2006.10.038)
37.Adamczyk, P., Golda, A., McCreary, A. C., Filip, M. & Przegaln´ski, E. 2008 Activation of endocannabinoid transmission induces antidepressant-like effects in rats. J.Physiol. Pharmacol. 59, 217 – 228.
38.Bahremand, A., Shafaroodi, H., Ghasemi, M., Nasrabady, S. E., Gholizadeh, S. & Dehpour, A. R. 2008 The cannabinoid anticonvulsant effect on pentylenetetrazole-induced seizure is potentiated by ultra-low dose naltrexone in mice. Epilepsy Res. 81, 44 – 51. (doi:10.1016/j.eplepsyres.2008.04.010)
39.Luszczki, J. J., Andres-Mach, M., Barcicka-Klosowska, B., Florek-Luszczki, M., Haratym-Maj, A. & Czuczwar,S.J. 2011 Effects of WIN 55,212 – 2 mesylate (a syn-thetic cannabinoid) on the protective action of clonazepam, ethosuximide, phenobarbital and valpro-ate against pentylenetetrazole-induced clonic seizures in mice. Prog. Neuro-Psychopharmacol. Biol. Psychiatry 35, 1870– 1876. (doi:10.1016/j.pnpbp.2011.07.001)
40.Luszczki, J. J., Misiuta-Krzesinska, M., Florek, M., Tutka, P. & Czuczwar, S. J. 2011 Synthetic cannabinoid WIN 55,212-2 mesylate enhances the protective action of four classical antiepileptic drugs against maximal electroshock-induced seizures in mice. Pharmacol. Bio-chem. Behav. 98, 261– 267. (doi:10.1016/j.pbb.2011. 01.002)
41.Luszczki, J. J., Czuczwar, P., Cioczek-Czuczwar, A., Dudra-Jastrzebska, M., Andres-Mach, M. & Czuczwar, S.J. 2010 Effect of arachidonyl-2 ‘-chloroethylamide, a selective cannabinoid CB1 receptor agonist, on the pro-tective action of the various antiepileptic drugs in the mouse maximal electroshock-induced seizure model. Prog. Neuro-Psychopharmacol. Biol. Psychiatry 34, 18 – 25. (doi:10.1016/j.pnpbp.2009.09.005)
42.Naderi, N., Ahari, F. A., Shafaghi, B., Najarkolaei, A. H. & Motamedi, F. 2008 Evaluation of interactions between cannabinoid compounds and diazepam in electroshock-induced seizure model in mice. J. Neural. Transm. 115, 1501–1511. (doi:10.1007/s00702-008-0076-x)
43.Bhattacharjee, H., Nadipuram, A., Kosanke, S., Kiani, M.F. & Moore, B. M. 2011 Low-volume binary drug therapy for the treatment of hypovolemia. Shock 35, 590– 596. (doi:10.1097/SHK.0b013e3182150e80)
44.Szczesniak, A.-M., Maor, Y., Robertson, H., Hung, O. & Kelly, M. E. M. 2011 Nonpsychotropic cannabinoids, abnormal cannabidiol and cannabigerol-dimethyl heptyl, act at novel cannabinoid receptors to reduce intraocular pressure. J. Ocular Pharmacol. Ther. 27, 427– 435. (doi:10.1089/jop.2011.0041)
45.Torres, S., Lorente, M., Rodrı´guez-Forne´s, F., Herna´ndez-Tiedra, S., Salazar, M., Garcı´a-Taboada, E., Barcia, J., Guzma´n, M. & Velasco, G. 2011 A com-bined preclinical therapy of cannabinoids and temozolomide against glioma. Mol. Cancer Ther. 10, 90 – 103. (doi:10.1158/1535-7163.mct-10-0688)
46.Kwiatkowska, M., Parker, L. A., Burton, P. & Mechoulam, R. 2004 A comparative analysis of the potential of cannabinoids and ondansetron to suppress cisplatin-induced emesis in the Suncus murinus (house musk shrew). Psychopharmacology 174, 254– 259. (doi:10.1007/s00213-003-1739-9)
47.Paquette, J. J., Wang, H.-Y., Bakshi, K. & Olmstead, M. C.2007 Cannabinoid-induced tolerance is associated with a CB1 receptor G protein coupling switch that is prevented by ultra-low dose rimonabant. Behav. Pharmacol. 18, 767–776. (doi:10.1097/FBP.0b013e 3282f15890)
48.Gholizadeh, S., Shafaroodi, H., Ghasemi, M., Bahremand, A., Sharifzadeh, M. & Dehpour, A. R. 2007 Ultra-low dose cannabinoid antagonist AM251 enhances cannabinoid anticonvulsant effects in the pentylenetetrazole-induced seizure in mice. Neurophar-macology 53, 763– 770. (doi:10.1016/j.neuropharm. 2007.08.005)
49.Ba´tkai, S. et al. 2012 D8-Tetrahydrocannabivarin protects against hepatic ischemia/reperfusion injury by attenuating oxidative stress and inflammatory response via CB2 receptors. Br. J. Pharmacol. 165, 2450 – 2461. (doi:10.1111/j.1476-5381.2011.01410.x)
50.Bolognini, D. et al. 2010 The plant cannabinoid D9-tetrahydrocannabivarin can decrease signs of inflam-mation and inflammatory pain in mice. Br. J. Pharmacol. 160, 677–687. (doi:10.1111/j.1476-5381.2010.00756.x)
51.Pertwee, R. G. 2008 The diverse CB1 and CB2 receptor pharmacology of three plant cannabinoids: D9-tetrahydro-cannabinol, cannabidiol and D9-tetrahydrocannabivarin. Br. J. Pharmacol. 153, 199–215. (doi:10.1038/sj.bjp. 0707442)
52.Garcı´a, C., Palomo-Garo, C., Garcı´a-Arencibia, M., Ramos, J. A., Pertwee, R. G. & Fernandez-Ruiz, J. 2011 Symptom-relieving and neuroprotective effects of the phytocannabinoid D9-THCV in animal models of Parkinson’s disease. Br. J. Pharmacol. 163, 1495– 1506. (doi:10.1111/j.1476-5381.2011.01278.x)
53.Howlett AC, Barth F, Bonner TI, et al. International Union of Pharmacology. XXVII. Classification Cannabinoid Receptors Pharmacological Rev 2002; 54(2): 161-202.
54.Bisogno T, Di Marzo V. The role of the endocannabinoid system in Alzheimer's disease: Facts and hypotheses. Current pharmaceutical design 2008; 14(23): 2299-305.
55.Mitchell J, Borasio G. Amyotrophic lateral sclerosis. Lancet 2007;369:2031-41.
56.Rossi S, De Chiara V, Musella A, et al. Abormal sensitivity of cannabinoid CBI receptors in the striatum of mice with experimental ALS. Amyotrophic Lateral Sclerosis Frontotemporal Degeneration 2010; 11: 83-90.
57.Zhao P, Ignacio D, Beattie E, Abood M. Altered presymptomatic AMPA and cannabinoid receptor trafficking in motor neurones of ALS mice: implications for excitotoxicity. Eur J Neurosci 2008;27:572-9.
58.Raman C, McAllister S, Rizvi G, Patel S, Moore D, Abood M. Amyotrophic Lateral Sclerosis: delayed disease progression in mice by treatment with a cannabinoid. Amyotrophic Lateral Sclerosis other Motor Neuron Disorders 2004; 5: 33-9.
59.Weydt P, Hong S, Witting A, Moller T, Stella N, Kilot M. Cannabinoid delays symptom onset in S0D1 (G93A) transgenic mice without affecting survival. Amyotrophic Lateral Sclerosis Other Motor Neuron Disorders 2005; 6: 182-4.
60.Latha Velayudhan, Erik Van Diepen; Department of Health Sciences, University of Leicester, UK.Article in Current pharmaceutical design · June 2013, DOI: 10.2174/13816128113199990434
61.Giuseppe Di Iorio, Matteo Lupi, Department of Neuroscience and Imaging, University G. d’Annunzio, Chieti, Italy. Int. J. High Risk Behav. Addict. 2013 December; 2(3): 100-6.DOI: 10.5812/ijhrba.9222
62.Yiangou Y, Facer P, Durrenberger P, Chessell IP, Naylor A, Bountra C, et al. COX-2, CB2 and P2X7-immunoreactivities are increased in activated microglial cells/macrophages of multiple sclerosis and amyotrophic lateral sclerosis spinal cord. BMC Neurol. 2006;6:12.
63.Raman C, McAllister SD, Rizvi G, Patel SG, Moore DH, Abood ME. Amyotrophic lateral sclerosis: delayed disease progression in mice by treatment with a cannabinoid. Amyotroph Lateral Scler Other Motor Neuron Disord. 2004;5(1):33–9.
64.Kim K, Moore DH, Makriyannis A, Abood ME. AM1241, a cannabinoid CB2 receptor selective compound, delays disease progression in a mouse model of amyotrophic lateral sclerosis. Eur J P ar  acol. 2006;542(1-3):100–5.
65.Shoemaker JL, Seely KA, Reed RL, Crow JP, Prather PL. The CB2 cannabinoid agonist AM-1241 prolongs survival in a transgenic mouse model of amyotrophic lateral sclerosis when initiated at symptom onset. J Neurochem. 2007;101(1):87–98.
66.Carter GT, Rosen BS. Marijuana in the management of amyotrophic lateral sclerosis. Am J Hosp Palliat Ca.2001;18(4):264–70.
67.Sabrina Giacoppo, Giuseppe Mandolino, 1 IRCCS Centro Neurolesi, Italy. Molecules 2014, 19, 18781-18816; doi:10.3390/molecules191118781  
68.Fagan, S.G.; Campbell, V.A. The influence of cannabinoids on generic traits of neurodegeneration. Br. J. Pharmacol. 2014, 171, 1347–1360.
69.Lastres-Becker, I.; Molina-Holgado, F.; Ramos, J.A.; Mechoulam, R.; Fernandez-Ruiz, J. Cannabinoids provide neuroprotection against 6-hydroxydopamine toxicity in vivo and in vitro: Relevance to Parkinson’s disease. Neurobiol. Dis. 2005, 19, 96–107.
70.Maneuf, Y.P.; Crossman, A.R.; Brotchie, J.M. The cannabinoid receptor agonist WIN 55,212–2 reduces D2, but not D1, dopamine receptor-mediated alleviation of akinesia in the reserpine-treated rat model of Parkinson’s disease. Exp. Neurol.1997, 148, 265–270.
71.Garcia, C.; Palomo-Garo, C.; Garcia-Arencibia, M.; Ramos, J.; Pertwee, R.; Fernandez-Ruiz, J. Symptom-relieving and neuroprotective effects of the phytocannabinoid 9-THCV in animal models of Parkinson’s disease. Br. J. Pharmacol 2011, 163, 1495–1506.
72.Chiarlone, A.; Bellocchio, L.; Blazquez, C.; Resel, E.; Soria-Gomez, E.; Cannich, A.; Ferrero, J.J.; Sagredo, O.; Benito, C.; Romero, J.; et al. A restricted population of CB1 cannabinoid receptors with neuroprotective activity. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 2014, 111, 8257–8262.
73.Valdeolivas, S.; Navarrete, C.; Cantarero, I.; Bellido, M.L.; Munoz, E.; Sagredo, O. Neuroprotective Properties of Cannabigerol in Huntington’s Disease: Studies in R6/2 Mice and 3-Nitropropionate-lesioned Mice. Neurotherapeutics 2014, 1–14, doi:10.1007/s13311-014-0304-z.
74.Sagredo, O.; Pazos, M.R.; Satta, V.; Ramos, J.A.; Pertwee, R.G.; Fernandez-Ruiz, J. Neuroprotective effects of phytocannabinoid-based medicines in experimental models of Huntington’s disease. J. Neurosci. Res. 2011, 89, 1509–1518.
75.Scotter, E.L.; Goodfellow, C.E.; Graham, E.S.; Dragunow, M.; Glass, M. Neuroprotective potential of CB1 receptor agonists in an in vitro model of Huntington’s disease. Br. J. Pharmacol. 2010, 160, 747–761.
76.Eubanks, L.M.; Rogers, C.J.; Beuscher, A.E., IV; Koob, G.F.; Olson, A.J.; Dickerson, T.J.; Janda, K.A molecular link between the active component of marijuana and Alzheimer’s disease pathology. Mol. Pharm. 2006, 3, 773–777.
77.Esposito, G.; Scuderi, C.; Savani, C.; Steardo, L., Jr.; de Filippis, D.; Cottone, P.; Iuvone, T.; Cuomo, V.; Steardo, L. Cannabidiol in vivo blunts beta-amyloid induced neuroinflammation by suppressing IL-1β and iNOS expression. Br. J. Pharmacol. 2007, 151, 1272–1279.
78.Martin-Moreno, A.M.; Reigada, D.; Ramirez, B.G.; Mechoulam, R.; Innamorato, N.; Cuadrado, A.; de Ceballos, M.L. Cannabidiol and other cannabinoids reduce microglial activation in vitro and in vivo: Relevance to Alzheimer’s disease. Mol. Pharm. 2011, 79, 964–973.
79.Aso, E.; Sanchez-Pla, A.; Vegas-Lozano, E.; Maldonado, R.; Ferrer, I. Cannabis-Based Medicine Reduces Multiple Pathological Processes in AbetaPP/PS1 Mice. J. Alzheimers Dis. 2014
80.Walther, S.; Mahlberg, R.; Eichmann, U.; Kunz, D. 9-tetrahydrocannabinol for nighttime agitation in severe dementia. Psychopharmacology 2006, 185, 524–528.
81.Lyman, W.D.; Sonett, J.R.; Brosnan, C.F.; Elkin, R.; Bornstein, M.B. Delta 9-tetrahydrocannabinol: Anovel treatment for experimental autoimmune encephalomyelitis. J. Neuroimmunol. 1989, 23, 73–81.
82.Molina-Holgado, E.; Vela, J.M.; Arevalo-Martin, A.; Almazan, G.; Molina-Holgado, F.; Borrell, J.; Guaza, C. Cannabinoids promote oligodendrocyte progenitor survival: Involvement of cannabinoid receptors and phosphatidylinositol-3 kinase/Akt signaling. J. Neurosci. 2002, 22, 9742–9753.
83.Cabral, G.A.; Harmon, K.N.; Carlisle, S.J. Cannabinoid-mediated inhibition of inducible nitric oxide production by rat microglial cells: Evidence for CB1 receptor participation. Adv. Exp. Med. Biol. 2001, 493, 207–214.
84.Arevalo-Martin, A.; Vela, J.M.; Molina-Holgado, E.; Borrell, J.; Guaza, C. Therapeutic action of cannabinoids in a murine model of multiple sclerosis. J. Neurosci. 2003, 23, 2511–2516.
85.Baker, D.; Pryce, G.; Croxford, J.L.; Brown, P.; Pertwee, R.G.; Huffman, J.W.; Layward, L. Cannabinoids control spasticity and tremor in a multiple sclerosis model. Nature 2000, 404, 84–87.
86.Buccellato, E.; Carretta, D.; Utan, A.; Cavina, C.; Speroni, E.; Grassi, G.; Candeletti, S.; Romualdi, P. Acute and chronic cannabinoid extracts administration affects motor function in a CREAE model of multiple sclerosis. J. Ethnopharmacol. 2011, 133, 1033–1038.
87.Ribeiro, R.; Yu, F.; Wen, J.; Vana, A.; Zhang, Y. Therapeutic potential of a novel cannabinoid agent CB52 in the mouse model of experimental autoimmune encephalomyelitis. Neuroscience 2013, 254, 427–442.
88.Turcotte, D.; Doupe, M.; Torabi, M.; Gomori, A.; Ethans, K.; Esfahani, F.; Galloway, K.; Namaka, M. Nabilone as an Adjunctive to Gabapentin for Multiple Sclerosis-Induced Neuropathic Pain: A Randomized Controlled Trial. Pain Med. 2014, doi:10.1111/pme.12569.
89.Vaney, C.; Heinzel-Gutenbrunner, M.; Jobin, P.; Tschopp, F.; Gattlen, B.; Hagen, U.; Schnelle, M.; Reif, M. Efficacy, safety and tolerability of an orally administered cannabis extract in the treatment of spasticity in patients with multiple sclerosis: A randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. Mult. Scler. 2004, 10, 417–424.
90.Wilkinson, J.D.; Whalley, B.J.; Baker, D.; Pryce, G.; Constanti, A.; Gibbons, S.; Williamson, E.M. Medicinal cannabis: Is 9-tetrahydrocannabinol necessary for all its effects? J. Pharm. Pharmacol.2003, 55, 1687–1694.
91.Freeman, R.M.; Adekanmi, O.; Waterfield, M.R.; Waterfield, A.E.; Wright, D.; Zajicek, J. The effect of cannabis on urge incontinence in patients with multiple sclerosis: A multicentre, randomised placebo-controlled trial (CAMS-LUTS). Int. Urogynecol. J. Pelvic Floor Dysfunct. 2006, 17, 636–641.
92.Raman, C.; McAllister, S.D.; Rizvi, G.; Patel, S.G.; Moore, D.H.; Abood, M.E. Amyotrophic lateral sclerosis: Delayed disease progression in mice by treatment with a cannabinoid. Amyotroph. Lateral Scler. Other Motor Neuron. Disord. 2004, 5, 33–39.
93.Bilsland, L.G.; Dick, J.R.; Pryce, G.; Petrosino, S.; di Marzo, V.; Baker, D.; Greensmith, L. Increasing cannabinoid levels by pharmacological and genetic manipulation delay disease progression in SOD1 mice. FASEB J. 2006, 20, 1003–1005.
94.Kim, K.; Moore, D.H.; Makriyannis, A.; Abood, M.E. AM1241, a cannabinoid CB2 receptor selective compound, delays disease progression in a mouse model of amyotrophic lateral sclerosis. Eur. J. Pharmacol. 2006, 542, 100–105.
95.Moreno-Martet, M.; Espejo-Porras, F.; Fernandez-Ruiz, J.; de Lago, E. Changes in endocannabinoid receptors and enzymes in the spinal cord of SOD1(G93A) transgenic mice and evaluation of a Sativex((R)) -like combination of phytocannabinoids: Interest for future therapies in amyotrophic lateral sclerosis. CNS Neurosci. Ther. 2014, 20, 809–815.
96.Alvarez, F.J.; Lafuente, H.; Rey-Santano, M.C.; Mielgo, V.E.; Gastiasoro, E.; Rueda, M.; Pertwee, R.G.; Castillo, A.I.; Romero, J.; Martinez-Orgado, J. Neuroprotective effects of the nonpsychoactive cannabinoid cannabidiol in hypoxic-ischemic newborn piglets. Pediatr. Res. 2008, 64, 653–658.
97.Pazos, M.R.; Cinquina, V.; Gomez, A.; Layunta, R.; Santos, M.; Fernandez-Ruiz, J.; Martinez-Orgado, J. Cannabidiol administration after hypoxia-ischemia to newborn rats reduces long-term brain injury and restores neurobehavioral function. Neuropharmacology 2012, 63, 776–783.
98.Pazos, M.R.; Mohammed, N.; Lafuente, H.; Santos, M.; Martinez-Pinilla, E.; Moreno, E.; Valdizan, E.; Romero, J.; Pazos, A.; Franco, R.; et al. Mechanisms of cannabidiol neuroprotection in hypoxic-ischemic newborn pigs: Role of 5HT(1A) and CB2 receptors. Neuropharmacology 2013, 71, 282–291.
99.Jones, N.A.; Hill, A.J.; Smith, I.; Bevan, S.A.; Williams, C.M.; Whalley, B.J.; Stephens, G.J. Cannabidiol displays antiepileptiform and antiseizure properties in vitro and in vivo. J. Pharmacol. Exp. Ther. 2010, 332, 569–577.
100.Scutt, A.; Williamson, E.M. Cannabinoids stimulate fibroblastic colony formation by bone marrow cells indirectly via CB2 receptors. Calcif. Tissue Int. 2007, 80, 50–59.
101.De Petrocellis, L.; Ligresti, A.; Moriello, A.S.; Allara, M.; Bisogno, T.; Petrosino, S.; Stott, C.G.; di Marzo, V. Effects of cannabinoids and cannabinoid-enriched Cannabis extracts on TRP channels and endocannabinoid metabolic enzymes. Br. J. Pharmacol. 2011, 163, 1479–1494.
102.Dennis, I.; Whalley, B.J.; Stephens, G.J. Effects of Delta9-tetrahydrocannabivarin on [35S]GTPgammaS binding in mouse brain cerebellum and piriform cortex membranes. Br. J. Pharmacol. 2008, 154, 1349–1358.
103.Ma,  Y.L.;  Weston,  S.E.;  Whalley,  B.J.;  Stephens,  G.J.  The  phytocannabinoid 9-tetrahydrocannabivarin modulates inhibitory neurotransmission in the cerebellum. Br. J.
104.Katherine A Belendiuk, Lisa L Baldini, Belendiuk et al. Addiction Science & Clinical Practice (2015) 10:10 DOI:10.1186/s13722-015-0032-7
105.Carter GT, Abood ME, Aggarwal SK, Weiss MD. Cannabis and amyotrophic lateral sclerosis: hypothetical and practical applications, and a call for clinical trials. Am J Hosp Palliat Care. 2010;27:347–56.
106.Carter GT, Rosen BS. Marijuana in the management of amyotrophic lateral sclerosis. Am J Hosp Palliat Care. 2001;18:264–70.
107.Amtmann D, Weydt P, Johnson KL, Jensen MP, Carter GT. Survey of cannabis use in patients with amyotrophic lateral sclerosis. Am J Hosp Palliat Care. 2004;21:95–104.
108.Hardiman O, van den Berg LH, Kiernan MC. Clinical diagnosis and management of amyotrophic lateral sclerosis. Nat Rev Neurol 2011;7:639-649.
109.Foran E, Trotti D. Glutamate transporters and the excitotoxic path to motor neuron degeneration in amyotrophic lateral sclerosis. Antioxid Redox Signal 2009;11:1587-1602.
110.Carter GT, Abood ME, Aggarwal SK, Weiss MD. Cannabis and amyotrophic lateral sclerosis: hypothetical and practical applications, and a call for clinical trials. Am J Hosp Palliat Care 2010;27:347-356.
111.Rossi S, Bernardi G, Centonze D. The endocannabinoid system in the inflammatory and neurodegenerative processes of multiple sclerosis and of amyotrophic lateral sclerosis. Exp Neurol 2010;224:92-102.
112.de Lago E, Moreno-Martet M, Espejo-Porras F, Fernández-Ruiz J. Endocannabinoids and amyotrophic lateral sclerosis. In: Fattore L (ed.) Cannabinoids in neurologic and mental disease. Elsevier, Amsterdam, 2015, pp. 99-124.
113.Amtmann D, Weydt P, Johnson KL, Jensen MP, Carter GT. Survey of cannabis use in patients with amyotrophic lateral scle-rosis. Am J Hosp Palliat Care 2004;21:95-104.
114.Chiurchiù V, Leuti A, Maccarrone M., School of Medicine Bio-Medico University of Rome, Italy. J Neuroimmune Pharmacol. 2015 Jun;10(2):268-80. doi: 10.1007/s11481-015-9584-2. Epub 2015 Jan 20.
115.Pryce G, Baker D., Department of Neuroimmunology, Neuroscience and Trauma Centre, Blizard Institute, Handb Exp Pharmacol. 2015;231:213-31. doi: 10.1007/978-3-319-20825-1_7.
116.Zarei S, Carr K, Reiley L, Diaz K, Guerra O, Altamirano PF, Pagani W, Lodin D, Orozco G, Chinea A. A comprehensive review of amyotrophic lateral sclerosis. Surg Neurol Int. 2015;6:171.
117.Velayudhan L, Van Diepen E, Marudkar M, Hands O, Suribhatla S, Prettyman R, Murray J, Baillon S, Bhattacharyya S. Therapeutic potential of cannabinoids in neurodegenerative disorders: a selective review. Curr Pharm Des. 2014;20:2218–2230.
118.Croxford JL. Therapeutic potential of cannabinoids in CNS disease. CNS Drugs. 2003;17:179–202.
119.Emanuela Mazzon, Ph.D.,Sabrina Giacoppo, Neural Regen Research. 2016 Dec; 11(12): 1896–1899. DOI:10.4103/1673-5374.197125
120.Uma Suryadevara, Dawn M. Bruijnzeel, Department of Psychiatry and Neuroscience, University of Florida, Current Neuropharmacology, 2017, 15, 800-814
121.Soundara Rajan T, Scionti D, Diomede F, et al. Gingival Stromal Cells as an In Vitro Model: Cannabidiol Modulates Genes Linked with Amyotrophic Lateral Sclerosis. J Cell Biochem 2016; doi: 10.1002/jcb.25757. 
122.Carmen Mannucci, Michele Navarra, Department of Chemical, Biological, Pharmaceutical and Environmental Sciences, University of Messina, CNS & Neurological Disorders- Drug Targets, 2017, 16, 000-000
123.Francisco Espejo-Porras, Javier Fernández-Ruiz, Amyotrophic Lateral Sclerosis and Frontotemporal Degeneration, 2018; 19: 377–386, DOI: 10.1080/21678421.2018.1425454

Medikal Cannabis (Tıbbi Kenevir) Türkiye © Copyright 2018