Hastalıklar: ACHALASIA (AKALAZYA)



HASTALIKLAR VE CANNABİSİN TEDAVİ EDİCİ ETKİLERİ - A-

ACHALASIA (AKALAZYA):

Akalazi nadir özofagus (yemek borusu) düz kaslarının motilite bozukluğdur. Kaslar gevşemeyerek, yemek borusunun sonunda bulunan büzücü kasların (sfinkter) kapalı kalmasına yol açar. İlaçla, endoskopik ve cerrahi tedavileri bulunmaktadır ancak, aynı rahatsızlığın nüksetme oranı oldukça yüksektir.

Cannabis kullanımının Akalazya üzerine etkisine dair herhangi bir çalışma bugüne kadar (Mayıs 2015) yayınlanmış değil. 17 yaşındayken Akalazya tanısı konmuş bir vakayı (erkek, 31 yaş) raporladık. Geniş bir yelpazede tedavi imkanlarından faydalanma imkânı bulunmasına rağmen, hiçbiri süreç içerisinde etkili olamadı. Hasta, cannabisi ilk olarak 20 yaşında kullanmış ve Akalazya etkilerine karşı faydası olduğunu belirledi. 9 yıl boyunca, minimum düzeyde sindirim rahatsızlığı hissederek, ölçülü cannabis kullanımına devam etti. Cannabis premedikasyonu olmadan yapılan manometrisi 26 yaşında gerçekleşti ve hastada hala kardiyospazm bulunduğu görüldü. Cannabisin Akalazya üzerindeki tedavi edici olası etkilerine dair daha kapsamlı araştırmaların yapılması önerilmektedir. (1)

“Medikal Cannabis; Tourette Sendromu, Dravet Sendromu, Stiff Person Sendromu, Akalazya ve İdyopatik İntrakraniyal Hipertansiyon nadir hastalıklarında “Orphan Drug*” (nadir hastalıklarda, kârlı bulunmadığı geliştirilmeyen ve seri üretilmeyen -orphan/yetim- muamelesi gösterilen ilaçlardır). Bu ilaçların uygulandığı hastalıklara da “Yetim Hastalıkları” denir. Bu nadir rahatsızlıklardan muzdarip insanların çok az tercih şansı vardır. Dünya da 200 ülkeden sadece 10’unda, vatandaşlarına “medikal cannabis”e erişim olanağı tanınmaktadır.” (2)



Kaynakça

1- "STUDY: Self-medication of achalasia with cannabis, complicated by acannabis use disorder"