Medikal Cannabis ile Kenevir Arasındaki Farklar ve Yetiştirme Teknikleri


Medikal Cannabis ile Endüstriytel Kenevir Bitkisi (Hemp) Arasındaki Farklar;

Kenevir (Hemp) ve Medikal Cannabis bitkileri ikisi de aynı kökene sahip olmakla beraber, içerdikleri cannabinoidler açısından büyük farklılıklar gösterir. 


Kenevir (Hemp); oldukça düşük miktarda THC (kuru üründe %0,3 civarı) cannabinoidi içermektedir. Kenevir aynı zamanda diğer cannabinoidler bakımından da, tıbbi değer açısından zayıf kalmaktadır. Günümüz Medikal Cannabis ırklarında ise; %35'lere varan THC (kuru üründe) yanı sıra, başta CBD olmak üzere diğer cannabinoidlerce de zengin türlere sahiptir. Medikal Cannabis bitkisinin cannabinoid içeriği, konsantresinin çıkarılmasıyla %99 THC seviyelerine ulaşılabilmektedir.

Kenevir (Hemp); Başta lifleri, tohum yağı gibi binlerce çeşit endüstriyel üründe hammadde olarak kullanılmak üzere yetiştirilirken, Medikal Cannabisin yetiştirilme biçimi, kazandığı cüsse ve bakım süresi gibi unsurlar lif temelli kullanılmasını olanaksız kılar. 


Yukarıda resimde görüldüğü gibi kenevir bitkisi, sezonluk döneminin sonuna yaklaştığında (3-4 ay) ince, uzun, yan dal üretmeyen ve erkek-dişi ayırılmadığından, sezon içerisinde döllenen ve dişileri tohumlanan bir bitkidir. 

Medikal cannabiste ise durum farklıdır. Uzun yıllardır özenle seçilen türlerin çaprazlanmasıyla geliştirilen türler; ya tamamen kapalı alanlarda, ya da iklim (nem-ısı) ve bulaşmanın (bitki zararlıları, parazit ve böcekler vs) mümkün oranda minimuma indirildiği kontrollü seralarda, baştan sona hassas ve ciddi profesyonel bakımın gerektirmektedir. 

Medikal Cannabisin kontrollü, sezonluk sera büyümesine örnek;


Yukarı da görülen serada, çiçekler aralarında 3 metreden fazla mesafe kalacak şekilde ekilmiştir. Bitkiler direkt toprağa değil, ekildikleri çukura, medikal cannabisin makro ve mikro ihtiyaçlarının bir kısmını barındıran özel karışım toprağa aktarılmıştır. Bu toprağın karışımı, hemen her yetiştiriciye göre değişiklikler göstermekle birlikte, ABD Eyaletleri bu karışımın sentetik unsurlar içermediğine, gübrelerin toksik kalıntılar bırakmaması gibi hususları katı regulasyon kurallarına bağlamıştır. Son ürünler labaratuvar testlerinden geçmekte, ürün içeriğinde listelenmiş sentetik kalıntılar tespit edildiğinde lisans iptaline varan yaptırımlar uygulanabilmektedir.


Endüstriyel Kenevirde, tohumdan hasada hemen hemen hiç bakım yapmanız gerekmez. Medikal cannabiste ise, hemen her gün; toprağın pH'ından, ısısına, beslenme takviminden, yaprak üstü ısıya ve güneş ışığının lux değeri üzerinden fazlalığına veya yetersizliğine kadar pek çok kalem kontrol altında tutulmalıdır. Tamamen dışarda veya seralı ekimlerde bile bu unsurları korumak oldukça zordur. O yüzden pek çok yetiştirici dev kapalı tesislerde suni ışıkla da yetiştirme yoluna gitmektedir.


Medikal cannabis bitkisi de sezonluk bir bitki olmasına rağmen; özel bakım ile boyu 4m eni 3 metreyi geçebilmekte, bitki başına 3-4 kg kuru çiçek hasadı alınabilmektedir. Hemp (Kenevir) ile arasındaki farkı aşağıda sera içi çekimde daha net görebilirsiniz.


Medikal Cannabis ile Ağaçların Gelişim Karşılaştırması; 

Genç bir ağacın verimli büyüklüğe erişebilmesi için 20 yıldan fazla süreye ihtiyaç duyarken, Cannabis bitkisi 4 ay gibi bir sürede erişebildiği cüssenin karşılaştırılması. 


Bir ağacın, tohumdan itibaren 5 yıl içerisinde gösterdiği gelişimin, foto kronoloji ile kaydedilmiş evreleri;


Medikal Cannabis bitkisinin 3-4 ay da erişebildiği cüsse.


Bir diğer ağacın, tohumdan itibaren 10 yıl içerisinde gösterdiği gelişimin, foto kronoloji ile kaydedilmiş evreleri;


Medikal Cannabisin serasız (outdoor) Yetiştirilmesi, sezonluk büyümesine örnek;


Medikal Cannabisin Hibrit (Güneş+ Suni Işık) Tesislerde Yetiştirilmesi;


Bir Milyon Sq. ft. (yaklaşık 100 Bin Metre Kare) Kapalı Alanıyla Massachusetts Medikal Cannabis (Hibrit: Güneş ve suni ışıklandırma ile desteklenen) Yetiştirme Tesisleri.

Medikal Cannabisin Tamamen Suni Işıkla, Kapalı Alanda (Indoor) İzole Yetiştirilmesi;



Medikal Cannabis (Tıbbi Kenevir) Türkiye © Copyright 2018