Tayland Hukumeti Halka 1 Milyon Kenevir Bitkisi Dagitacak

Tayland Başkan Yardımcısı ve Halk Sağlığı Bakanı, Anutin Charnvirakul “Evlerde yetiştirilmek üzere 1 MİLYON Cannabis bitkisi dağıtılacağını” beyan etti. 
9 Haziran 2022 tarihi itibarı ile Tayland’da evlerde Tıbbi Kenevir bitkisinin ekimi serbest bırakılıyor. Sadece tıbbi amaçlı ekimin yasal olduğu ülkede, bu ekimler için herhangi yasal bir başvuruda bulunmak gerekmiyor. 

Bakan Anutin Charnvirakul, "Taylandlı firmaların CBD ağırlıklı ürünler satmasının hali hazırda yasallaştırıldığını, Cannabis ile ilintili ticaretlerde, işletmelerin kolaylaşan kurallardan faydalanacaklarını” ifade etti.  Anutin, “küçük miktarlarda cannabis tedarik eden dükkanların İlaç Bakanlığı’ndan izin almalarına gerek olmadığı ancak, büyük ilaç firmalarının üretimlerinde Sağlık Bakanlığından ruhsat alacaklarını” belirtti. 

Medikal Cannabis yetiştirmek için; tıpkı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, öncelikle doktorlar tarafından hastalara reçetelendirilmesi gerekiyor. Daha sonra hasta, kendi çiçeğini yetiştirebileceği gibi (6 yetişkin bitki), yetiştirmesini resmi (kayıtlı) bir profesyonele (caregiver) vererek veya ruhsatlı dükkanlardan satın alabiliyor. 

Bir zamanlar Anadolu yerli kenevir ırkı gibi Taylandın da yerli kenevir ırkı  (aka.Thai Stick) tüm dünyada oldukça ünlüydü. Tayland’da kenevirin yasaklanması, Türkiye'de olduğu gibi, BM’nin aldığı ilgili yasak kararı ile uluslararası baskı neticesinde olmuştu. Oysa yüzlerce yıldır Tayland geleneksel tıbbının çok önemli bir parçası olarak halkın kullanımındaydı. Tayland kenevirin tıbbi kullanımını 2020'de yasallaştırmıştı. 

Tayland firmaların yetkilendirilmesi ve doktorların ruhsatlandırılması hususunda, gelişmiş ülkeleri örnek alarak, kendi ülkesine uygun detaylı bir regülasyon çalışması yapmış durumda. Yasallaşmayı müteakip üç ay içerisinde 30,000’in üzerinde hasta kayıt için başvurdu (çoğunlukla online). Yaklaşık olarak 1.06 Milyon ağır/orta semptomlu hastaların faydalanması bekleniyor. 

Tayland hükümeti ev (hasta) başına 6 yetişkin bitkiye izin veriyor. Eğer hasta dilerse tüketim fazlasını 2,200$/kg ya devlete satabiliyor. 

Tayland Tıbbi Kenevir pazarının 2024 itibarı ile 2,5 Milyar Dolara yükselmesi bekleniyor. Bunun 60 milyon doları turizme, 618 milyon dolarının ise ihracata katkı sağlayacağı hesaplanıyor. 


Kaynak: National Thailand, CNN, The Diplomat, Russian Times,


Medikal Cannabis (Tıbbi Kenevir) Türkiye © Copyright 2015-2022