Cannabisin Bileşenleri Cannabinoidler ve İnsan Vücudundaki Alicilari Endocannabinoidler


Cannabisin Medikal Bileşenleri ve İnsan Vücudundaki Cannabinoid Reseptörlere (Alıcılara) Etkileri

Cannabinoidler: Cannabis bitkisinin içeriğinde medikal etkileri olan bileşiklerin genel adıdır. Genetik olarak, her insan beyninde cannabinoid reseptörleri (alıcıları) bulunmaktadır.
İnsan vücudunda iki tip cannabinoid Reseptör bulunmaktadır. CB1 Reseptörleri, sinir  ücrelerinin yüzeyinde, CB2 Reseptörleri ise, bağışıklık sistemi hücrelerinde bulunur.


Endocannabinoid: insan beyinin doğal THC’si olan “anandamidebeyinde veya periferik dokulardaki cannabinoid reseptörler üzerinde işlevsel neurotransmitterlerdir.
Cannabisin aktif bileşenleri, vücudumuzda “endocannabinoid” olarak adlandırılan moleküller ile aynı özellikleri taşır ve bu bilişenler, insan vücudundaki cannabinoid olarak adlandırılan proteinlere bağlanır.
Endocannabinoid sistem;
-       Bağışıklık sistemini etkiler,
-       Hücreleri prematüre ölümlerden korur,
-       Ruh halini,
-       Hafızayı,
-       İştah,
-       Uyku,
-       Duygu ve hareketlerini etkiler.
Phytocannabinoidler: Cannabis bitkisinin doğal olarak ürettiği cannabinoidlerin bileşikleridir.
Cannabis bitkisi, yaklaşık olarak 66 bileşiğe sahiptir. Sınırlı araştırma ve olanaklara rağmen, bilim insanları bu bileşenlerin bireysel ve beraber etkilerini anlama çalışmalarını sürdürmektedir.
ENDOCANNABINOID SİSTEM (ECS) MUCİZESİ

90’lar da bilim insanları; Cannabisin psikoaktif bileşeni THC Cannabinoidinin insan bedenini nasıl etkilediği hususları araştırılırken, insan beyninde ve merkezi sinir sisteminde THC molekülüne kusursuz uyan (doğru anahtarın, doğru kilidi açması gibi) karmaşık reseptörler ağı CB1 varlığını keşfetti.

Bundan kısa süre sonrada; vücudun çeşitli organları ve bağışıklık sistemine dağılmış durumdaki bir başka cannabinoid reseptörü olan CB2 keşfedildi. Yani sağlıklı insan vücudu, kendi kendisinin cannabis bileşeni kimyasalları üretiyor.

  • Bilim insanlarının araştırmaları ortaya çıkarmıştır ki; Endocannabinoid Sistem, pek çok hayati işlevin ince ayarlarını düzenleme görevi görmektedir. Uykudan iştaha, ağrıdan iltihaplanmaya, hafızadan moral motivasyona ve hatta üremeye kadar, pek çok hayati noktayı dengede tutmaktadır. Bir nevi insan bedenindeki işleyişte orkestra şefi öneminde diyebiliriz.
  • Endocannabinoid Sisteme (ECS) Sadece İnsanlar Sahip Değil: En son araştırmalar göstermiştir ki, sadece insanlar değil, bütün omurgalı canlılar ve bazı omurgasız (ahtapot, mürekkep balığı) deniz canlılarında da, 500 milyon geçmişe dayandırılan evrim izi, ECS bulunmuştur. 
  • Endocannabinoid reseptörleri; insan beyninde en bol bulunan, Endocannabinoid Anandamidin Nörotransmitter Reseptörleridir. Pek çok hastalıkta ECS aktivitlerinde artış gözlemlenmiştir. Bütün nörodejeneratif hastalıklardan, romatoid artritler ve kanser durumunda, hastalıkla mücadele eden ECS aktivitelerinde artış tespit edilmiştir.
  • Endocannabinoid Sistem eksikliği, bazı rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir. ECS eksikliğinde; ağrıya karşı aşırı duyarlılık (migren, fibromiyalji, IBS, gibi) gözlenmiştir. Klinik Endocannabinoid Eksikliğinde; cannabis bitkisinin içeriğinde doğal ve bol miktarda bulunan bileşiklerin alınması ile şikâyetin önlenmesi veya ilerlemesinin engellendiği bildirilmiştir. Medikal Cannabis Endocannabinoid Sistem üzerinde iyileştirici etkisi olduğu artık inkâr edilmeyen bir gerçektir. Araştırmalar göstermektedir ki; Cannabis bitkisindeki cannabinoidler, vücudu uyararak daha fazla Endocannabinoid üretmesini ve daha fazla cannabinoid reseptör oluşturmasını sağlar.
  • 2013 araştırması göstermiştir ki ABD’de Tıp okullarının sadece %13’ünde endocannabinoid sistem hakkında bilgi verilmektedir. 


    

(CB1 ve CB2 Reseptörlerinin İnsan Vücudunda Bulunduğu Yerler)
(Omurgalı Her Canlıda Bulunan Endocannabinoidler)

Medikal Cannabis (Tıbbi Kenevir) Türkiye © Copyright 2018