Dilipak'in Korona ve Kenevir Beyanina Cevabimiz


 Abdurrahman Dilipak’ın, medyamız da “'Korona virüse Karşı En Etkili Korunma Yolu THC ve CBD”dir şeklinde haber yapılmış paylaşımlar üzerine:

Sayın Dilipak’ın Tıbbi ve Endüstriyel Kenevir hususunda verdiği destekler ve aldığı savunma misyonu kamuoyunun malumudur. Bilimsel verilere dayalı, doğru bilgileri paylaştığı hususlardaki beyanlarının, devletin yetkili makamlarında, bilim kurumlarımızda, ulusal veya yerel medyada, olması gerekenden daha az ilgi görmesi ise oldukça üzücü ve düşündürücüdür. Sayın Dilipak’ın bütün olumlu çabalarını takdirle karşılıyor ve yalnız bırakılmasını kabul etmiyoruz.

Medikal Cannabis (Tıbbi Kenevir) sağlık üzerindeki başarısı; Kanada, ABD, İsrail, Hollanda gibi pek çok gelişmiş ülkenin resmi sağlık mekanizmaları tarafından kabul edilmiştir. Onlarca hastalığın tedavisinde veya mevcut tedavilerin yan etkilerinin azaltılmasında kullanıldığı ve bunda sentetik muadillerinden (hiçbir toksik yan etki bırakmadan) çok daha başarılı olduğu inkâr edilemeyecek bir gerçekliğe bürünmüştür. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) BM’ye sunduğu son tavsiye raporlarında, önceki bilimsellikten uzak duruşundan dönmüş ve bu inkâr inadı yerini “istemsiz” kabule bırakmıştır. Medikal Cannabisin kullanıldığı onlarca hastalık Kanada Sağlık Bakanlığı’nın kitapçıklarına, ABD eyaletlerinin sağlık birimlerinin yasal metinlerine çoktan girmiş bulunmaktadır.

Sayın Dilipak’ın söylediği ifade edilen “THC ve CBD’nin Korona virüsüne karşı en etkili korunma yolu olduğu” husus (halihazırda) kullanıldığı haliyle bilimsel bir çalışmaya dayanmamaktadır. Yayınlanmış, bilimsel makaleler veya raporlara dayalı böyle bir bilginin varlığına ulaşamadık. Bu konuda ortada dolanan “varsayımlara” dayalı, “söylenti” ötesinde bir ciddiyeti bulunmayan bilgi kirliliği, Tıbbi Kenevirin Türkiye’deki geleceğini riske atabilecek, tıpkı 70’lerde olduğu gibi, hiçbir bilimsel araştırmaya, rapora dayanmadan, propaganda ve sloganlara dayalı siyasi kararlarla halk nezdinde bu bitkinin itibarını onarılmasını güçleştirecek, uzun yıllar sürebilecek “karanlık” döneme geriletebilecek söylem ve yaklaşımlardan itina ile uzak durulmasından yanayız.

Cannabisin, normal soğuk algınlığı ve grip üzerinde tedavi edici özelliğine dair bile, elde veri bulunmamaktadır. Söylentilerin dayandığı nokta; THC ve CBD’nin “ağrı kesici, uykuyu destekleyici, anti-enflamatuar, antiviral ve ateş düşürücü” özelliklerine dayandırılmaktadır. Bir diğer “kaynak”; SARS ve zatürre gibi Korona virüsünün de akciğerlere saldırdığı ve ağır hasarlar verdiği, Cannabisin balgam söktürücü etkisi sebebiyle, zatürrenin zarar verip öldürdüğü cilia hücrelerinin birikip havayolunu doldurması yerine, öksürülerek atılmasına yarayacağı fikrine dayanmaktadır.

Türkiye’de bir başka ülke gerçeği, yapılan haberleri ve sözlerimizi çok daha hassas seçmemizi zorunlu kılmaktadır. İstatistiklere göre Türkiye’de %2 nüfusun illegal de olsa sürekli cannabis tüketicisi olduğu düşünülürse; bu insanların temin ettiği ürünlerin steril ortamlarda üretilmesi bir yana dursun, taşıma ve saklanma koşullarının vahim durumu, sağlıklı durumda olan tüketicilerini bile olumsuz etkileyeceği aşikardır. Korona gibi, ölüm riski taşıyan virüslere karşı, keneviri savunma mekanizması olarak görebilecek insanların bu bilgiye, sözlere itimat edebileceği ihtimalinin, en üst hassasiyette ciddiye alınmasını gerektiren bir durumdur.

Yukarıdaki uyarıyı yapmayı, Medikal Cannabis (Tıbbi Kenevir) bitkisine ve ülke insanlarımızın sağlığına vereceği katkısına olan inancımız gereği sorumluluğumuz olarak değerlendiriyoruz.
Her paylaşımımızda olduğu gibi, bu mesajımızın da “Elden ele dolaştırıldığında, belki bir bilim insanımızın önüne düşeceği” umudumuzu sürdürdüğümüzün altını çizmek isteriz.

Saygılarımızla

Medikal Cannabis Türkiye Araştırma Platformu


Medikal Cannabis (Tıbbi Kenevir) Türkiye © Copyright 2019