Medikal Cannabis Terminoloji- Giris-



1. Medikal Cannabis (Tıbbî Kenevir) 


 Giriş
     Dünya hızla Medikal Cannabis (Tıbbi Kenevir) hakkında bilimsel bir uyanma dönemine girmiş durumda. Onu ilk elden yasaklayan ve BM aracılığı ile dünyada yasaklatan ABD’de bile birkaç eyaletin haricinde neredeyse hepsi cannabisin medikal değerini kabul etmiş, bilimsel neticeler, tekrarlanan veriler, bilginin saklı kalamadığı çağa boyun eğmiştir. Artık hemen her gün, ABD, Kanada, İspanya, Hollanda, Portekiz ve İsrail’de Cannabis bitkisinin tıbbi değerine dair yeni araştırmalar yayınlanmaktadır.

TÜRKİYE’DE CANNABİS BİTKİSİNDEN ELDE EDİLEN KONSANTRE İLAÇ (SATIVEX) YASAL, BİTKİNİN KENDİSİ İSE YASAK!
Tamamen cannabis bitkisinin içeriğindeki cannabinoidlerin; CO2 veya Etanol ile konsantresinin çıkarılmış hali, yani bitkinin doğal cannabinoid yağlarından elde edilen sprey versiyonu olan Sativex ilacı, kırımızı reçete ile yasallaştırılmıştır.
İlacın fiyatını bilmiyorum ama dünya da çok pahalı ise, Türkiye de ucuza temin edilmesini beklememek lazım. Devlet karşılıyor, hastalara daha ucuza yansıyor olsa bile, devlete maliyetinin yüksekliğini değiştirmez. Marinol (sentetik) ve Sativex hakkında blog da detaylıca bahsedeceğiz. Esas konu, bu konsantreyi elde edebilmek için senede 30 Ton (kuru) çiçek hasadı gerçekleştiren (bir cannabis bitkisinden 2-4 kg kuru hasat elde edilebildiğini hesap edin) Sativex, hastalara reçetelendirilebiliyorsa, gerekli regulasyonlar tamamlaranarak, ciddi denetim altında Türkiye’de neden yetiştirilemeyeceğidir.
Bu konu da bilgi çok az, ön yargı ise çok. Devletin kendisive kamuoyu halen geçmiş hükümetlerin, ABD destekli propagandaların yoğun etkisinde olduğu bir gerçektir. Cannabisi, Osmanlı döneminde ABD’ye hediye edecek kadar bitki hakkında eski ve derin bilgiye sahip bir coğrafya, bugün bitkinin tıbbi değeri hakkında bilgi hafızasının neredeyse tamamını kaybetmiştir.
Kaybedileni daha iyisi, daha günceliyle yerine koymak, belki de eskilerin elinde eteğinde kalmış son bilgi kırıntılarını yok olmadan önce kurtarmak, Medikal Cannabisin (Tıbbi Kenevir) kullanım alanları, yapılan bilimsel araştırmalar, ortaya konan makaleler, hasta tanıklıkları gibi konularda bilgilendirme, araştırmacılara kaynak bulmalarında yardımcı olmak amacıyla blogu geliştirmeyi düşünüyorum.
Tabi devletin bitkinin suistimal edilerek kullanılması hususunda taşıdığı kaygıları da önemlidir. Devletin sıkı denetimi ve gözetiminde, dünyada örnekleri olan düzenlemelerle kontrollü olarak yetiştirilmesinin sağlanması, işlenmesi ve hastalara reçetelendirilmesi hususunda bilgilerimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu ilgili makamlara daha önce bildirdik.
Türkiye de ilgili Bakanlık, 29 Eylül 2016 Tarihli, 29842 Sayılı Resmî Gazete’de belirttiği şartlarda, hali hazırda kısmen araştırmalara izin veriyor. Ancak izinlendirdiği tür yani Endüstriyel Kenevir (Hemp) içerdiği çok düşük cannabinoid miktarı sebebiyle tıbbi değeri, dünayada hızla gelişen Medikal Cannabis türleri ile karşılaştırıldığında yok denecek kadar azdır.
Neler biliyorsam, neler gözlemlemiş ve öğrenmişsem, elden geldiğince anlaşılır bir lisana çevirerek, geniş bir özetini sunmak niyetindeyim. Tabi, gerçekte hiç personelli, tek yöneticili halimle, ayırabildiğim bütün zamanlarda, yukarıdaki fantezileri bloga dönüştürmeye çalışacağım.
Bu arada yazım yeteneksizliğime celallenecek dil bilgisi ve edebiyat trolleri içinde bir dip not düşeyim. Blog ilerledikçe, ya ben konuştuğum gibi yazmamayı öğreneceğim, ya da okuyuculardan yetenek sahibi bir bilen çıkıp, kargacık lisanımı anlaşılabilir bir Türkçeye editleme merhameti gösterecek.
Saygılarımla

Medikal Cannabis (Tıbbî Kenevir) Türkiye


1.Terminoloji

Cannabis; Türkçe’de "Esrar, Hint Keneviri" (TDK) olarak geçen bitkinin bilimsel adıdır. Kendi içinde; Cannabis Sativa, Cannabis Indica ve Cannabis Ruderalis, olarak üç farklı türe ayrılmakla birlikte burada; uluslararası alanda bilinen adıyla, "cannabis" olarak anılacaktır. 

Cannabis bitkisi, erkek ve dişisi ayrı olan türlerdir. Kenevir (Hemp) türü, geçmişte ve bugün gittikçe artan bir şekilde, binlerce değişik endüstriyel üründe hammadde olarak kullanılmaktadır. Erkek cannabis bitkisinin herhangi bir medikal değeri (taşıdığı önemsiz derecede düşük cannabinoid oranı sebebiyle) bulunmamaktadır. 

Medikal Cannabis; Sativa, Indica, Ruderalis veya bunların kırılmasıyla oluşturulan yeni hibrit türlerin dişi olanlarının, çiçeklenme dönemi sonunda toplanan sömeklerinin, kurutulması veya kesildikten sonra hemen dondurulması, doğrudan ya da kristallerinin (Trichome) konsantre hale getirilmesiyle elde edilen bitkisel ilacın genel bir adıdır. Medikal önemi; bitkinin içeriğinde bulunan ve insan beynindeki Cannabinoid Reseptörlerini etkileyen yoğun cannabinoid bileşiklerden ötürüdür. Söz konusu Cannabinoidlerin, insan beynini nasıl etkilediği, kullanıldığı rahatsızlık ve hastalıkların bazıları, blog içerisinde detaylandırılacaktır.